Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns fler rättsfall att granska

Det finns fler rättsfall än det som handlar om Sture Bergwall som bör granskas.

Annons

I förra veckan, närmare bestämt den 26 november, avskrevs den sista mordanklagelsen mot Sture Bergwall. Då vann den sista friande domen laga kraft. Så i stället för att vara dömd för åtta mord, är Sture Bergwall numera den enda person i hela världen som har papper på att han inte har begått något av de åtta morden.

I förra veckan tillsatte regeringen en särskild utredare som ska granska fallet. Uppdraget går till statsvetaren Daniel Tarschys. Valet av just Daniel Tarschys är klokt. Det är en person med integritet. Och han har en tydlig inriktning på den enskilda människans rättigheter. Han har tidigare bland annat varit generalsekreterare i Europarådet. Han spelade också en roll när EU skulle utarbeta en stadga om medborgares grundläggande rättigheter.

Hans uppdrag är brett. Han ska granska rättsväsendet, inklusive advokater. Han ska också titta på hur vården vid Säter fungerade. Syftet med utredningen är att se om det finns systemfel, som bör rättas till.

Bra så.

Men det finns fler fall som borde granskas. En rättsskandal som fortfarande pågår berör de två läkare som dömdes i en styckmordsrättegång på 80-talet. Domstolen lyckades formulera en dom som å ena sidan friade läkarna och å andra sidan förödde deras liv. De friades från mordet, men domstolen skrev att de hade gjort sig skyldiga till styckningen. Därmed förlorade de sina läkarlegitimationer. De betraktades som skyldiga av många opinionsbildare, trots att domen faktiskt var friande. Eftersom det var en friande dom gick den inte att överklaga.

Vi har ett förhållandevis bra rättssystem i Sverige. Men ibland blir det fel. Väldigt fel! Styckmordsrättegången är ett exempel. Ett annat är Sture Bergwall. Och vi har ytterligare några exempel där människor först har dömts för allvarliga brott – och sedan friats. Det är bra att regeringen törs granska rättsväsendet utifrån ett konkret exempel. Men det hade inte varit fel att inkludera styckmordsfallet i granskningen.

Mer läsning

Annons