Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns värre länder än Sverige

Annons
ILLUSTRATION: TECKNAR-OLLE

Det är bara att kapitulera. Den franske fältherren och kometkarriäristen Jean Baptiste Bernadotte var en rasande duglig karl. Som tronföljare och sedermera kung Karl XIV Johan lyfte han det bankrutta fattiglandet Sverige upp på banan och satte fart på en utvecklingsvåg som vi surfar på än i dag.

I går hyllades denne man gång på gång i Örebro. Folket kunde ta del av hyllningstalen i Nikolaikyrkan på en storbildsskärm. Alla talare bjöd på sina egna historielektioner där Sveriges förste Bernadotte var den givna hjälten. Kungafjäsk kan man lugnt säga. Landshövding Rose-Marie Frebran spädde på lovorden och inkluderade även Örebro, både landsortshålan från 1810 och dagens något större landsortsstad. Fjäsk för Örebroare om man så vill.

Nuvarande kung, Carl XVI Gustaf, höll det som annonserades som ”tal till nationen” från den stora scenen på Järntorget. Äntligen kunde han med all rätt i världen hälsa publiken med den historiska frasen ”Kära örebroare”, vilket möttes med ett behärskat jubel. Kungen lovordade också sin anfader, vad annars? Karl XVI Johan fixade till det mesta i det dåtida u-landet Sverige och betalade dessutom av statsskulden med den egna förmögenheten, konstaterade den stolte sonson sonson sonsonen.

Kungen höll ett tal, men något tal till den moderna nationen Sverige var det inte. Det är stor skillnad på vad som var rätt politik för 200 år sedan och vad som är rätt i dag. Det hade känts uppfriskande att höra något annat från den, numera helt politiskt maktlöse monarken, än ytterligare en omgång lovord. Om inte annat så förpliktigar hans valspråk: ”För Sverige i tiden”.

Ärftliga kungadömen är sannerligen inte ett styrelseskick i tiden. Men Sverige är som bekant långt ifrån ensamt om denna kvarleva.

I Australien har val till parlamentet just avslutats. Resultatet är ett nederlag för regerande Labor och ett osäkert läge om vilka som ska styra nationen och vem som ska bli premiärminister. Så kan det bli i de bästa av demokratier.

Statschefen i Australien sitter orubbad. Det är nämligen Elisabeth ll. Alltså drottningen av Storbritannien. Detta udda statsskick delar Australien med 15 andra stater i Samväldet, de områden som en gång utgjorde det brittiska imperiet. De numera självständiga länderna håller fast vid sin underdånighet mot den gamla kolonialmakten. I denna jämförelse framstår den svenska statsskicket som ultramodernt.

Julia Gillard, ledare på Labor, yttrade för resten lite försiktigt strax före valet något om att det var dags skippa kungahuset när väl den gamla drottningen stiger ner från tronen. Uppenbarligen stärkte det inte hennes position.

De örebroare som inte gillade ståhejet runt kungafamiljen hade sina alternativa festligheter. Skilda åsikter kunde samsas om stadens torg. Den respekten för oliktänkande är grunden i demokratin. På så vis var dagen väldigt lyckade.

Jo det fanns ett störande moment. Det utbildningsföretag som hyrt ett flygplan med reklambanderoll lär inte få många kunder bland flaggviftarna runt kortegevägen.

Mer läsning

Annons