Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det sämsta av alla skäl

Annons

Nej, vi ska inte dra tillbaka styrkan från Afghanistan, för att svenska soldater attackeras – eller för att de tar stora risker. Det är det sämsta av alla argument.

Det är inte första gången Sverige skickar soldater till konfliktområden. Men det är dessbättre sällsynt att svenskar dödas i utlandstjänst. Men det faktum att vi skickar just soldater, säger något om uppdragets karaktär. FN, Nato och den svenska riksdagen anser att förhållandena är sådana att det krävs beväpnad personal för att skydda civila och för att upprätthålla någon form av ordning.

Så var det även i exempelvis Bosnien, Kosovo, Kongo och Tchad, för att nämna några områden där Sverige har deltagit med soldater.

Orsaken till att vi skickar beväpnade personer är just att någon kan få för sig att skjuta på dem. Då ska de kunna stanna kvar för att fullfölja sitt uppdrag, även om det är farligt.

Sorgen över de dödade och oron för de skadade, ska inte förringas. Men vi måste sätta insatsen i Afghanistan i ett större perspektiv.

Den 20 augusti skrev EU-kommissionären Kristalina Georgeva en debattartikel här i NA. Hon påpekade att antalet civila biståndsarbetare som dödas ökar kraftigt. 1999 var det 30 biståndsarbetare som fick sätta livet till. Tio år senare hade siffran stigit till 92. Det är en tredubbling. Men de dör ofta i det tysta. Ibland rånmördas de. Ibland mördas biståndsarbetare av krigsherrar som är irriterade över att deras egen maktställning hotas. Om vi ska freda biståndsarbetare krävs ofta militär personal.

Insatsen i Afghanistan ska diskuteras och ifrågasättas. Men det ska ske utifrån vad som är bäst för det afghanska folket och på sikt även för vår egen säkerhet. Inte utifrån att uppgiften nu börjar bli besvärlig.

Det är också en fördel om det blir en bred överenskommelse om styrkans framtid. Sannolikt innebär det att Socialdemokraterna och Miljöpartiet gör upp med regeringen.

Vänsterpartiet hamnar då i en politisk frysbox tillsammans med Sverigedemokraterna. Två partier som inte vill veta av varandra. Men båda partierna vill lämna EU och dra tillbaka de svenska styrkorna från Afghanistan så fort som möjligt.

Mer läsning

Annons