Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det svåra med jobben

Sista ordet blev inte sagt när Mona Sahlin i går besökte Vivalla i Örebro. Hon summerade sin politik med att välfärden och barnen kommer först.

Annons

Meningen innan slutklämmen handlade om att De rödgröna vill ha ett jämlikt Sverige och att nu får det vara slut på skattesänkningar.

Sista ordet borde ha varit jobb.

Långt innan valrörelsen så talade Socialdemokraterna om att jobben var den allra viktigaste frågan. Sverige drogs, som de allra flesta länder, med i den globala ekonomisk krisen och varselsiffrorna summerade till tiotusentals. En ekonomi i fritt fall och hotande massarbetslöshet blev med ens en möjlighet i det tryggaste av länder. Riktigt så illa blev det trots allt inte.

Vivallaborna är väl medvetna om att jobb är grunden för en rimlig tillvaro. Egen inkomst ger människor frihet. Föräldrar som jobbar ger barnen förebilder. I Vivalla finns mängder av människor som inget hellre vill än att ha denna frihet, och mängder av föräldrar som vill vara dessa förebilder för sina barn. I dag är verkligheten en annan, med hög arbetslöshet.

Vårens deklaration om jobben som valets viktigaste fråga var inget direkt löfte, så det går inte att säga att tystnaden från Socialdemokraterna är ett svek. Det är bara så ytterst märkligt.

Mona Sahlin nämnde inte jobben direkt, men förklarade i minglet i Vivalla centrum att jobben finns dolda i orden ”välfärden och barnen”. I Vivalla skulle rödgröna rotpengar ge jobb. Det säger sig självt att rödgröna pengar till fler lärare i skolan ger jobb. Hon sa också att med en halvtimme till i talartid så skulle hon minsann kunna berätta om allt annat som De rödgröna vill för att skapa jobb.

I denna bakåframvända berättarteknik finns förklaringen till en del av Socialdemokraternas tillbakagång. Politik handlar om att välja och att kunna framföra sitt budskap begripligt. Mona Sahlin har valt något otydligt mittemellan.

S-ledaren har rätt i att mer pengar till välfärden ger jobb. Styrande politiker har privilegiet att kunna beordra fram jobb med hjälp av skattepengar. Problemet är att skattepengarna i grunden kommer från det privata näringslivet, från allas vår gemensamma efterfrågan på det som företagen kan stå till tjänst med.

De viktigaste med all jobbpolitik är företagande. Det borde även Socialdemokraterna till slut inse.

Mer läsning

Annons