Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diktaturfjäskare fick skäll

Ungerns premiärminister Viktor Orban lät som vissa mindre seriösa nätdebattörer när han framträdde i EU-parlamentet i veckan.

Annons

Viktor Orban har sagt att han vill väcka en debatt om återinförande av dödsstraffet (vilket han senare fått ta tillbaka). Han har utmålat Vladimir Putins Ryssland som ett föredöme. Han har vidtagit åtgärder för att tysta oberoende medier. EU:s domstol har fått ingripa för att han lagt sig i domstolsväsendet.

Mot den bakgrunden är det inte så konstigt att han blir utskälld av demokratiskt sinnade EU-parlamentariker som Cecilia Wikström från den liberala gruppen och av Gianna Pitella från den socialdemokratiska gruppen.

Men hur låter då svaret. Viktor Orban yrade om att Ungern inte har skrivit på något avtal om vad han får och inte får prata om. Han fick stöd av Timothy Kirkhope från det konservativa partiet i Storbritannien.

Och hur brukar det låta när någon kritiserar odemokratiska tendenser och rasism på nätet här hemma? Jo, det blir ett väldigt gnäll om att ”i det här landet får man inte säga si eller så, för då är man rasist”. Jo, både Viktor Orban och andra stollar får säga både det ena och det andra. Men i detta resonemang ligger underförstått att det inte skulle vara legitimt att säga emot. Viktor Orban tar sig själv friheten att ifrågasätta det demokratiska systemet. Han tar sig friheten att ta upp frågan om dödsstraff. Demokrati, mänskliga rättigheter och förbud mot dödsstraff är grundpelare i EU-fördraget.

Men det är kanske inte så konstigt att en diktaturfjäskare kräver att få förbli oemotsagd när han kommer till EU-parlamentet. Det ligger kanske i sakens natur.

Att Timothy Kirkhope från regeringspartiet i Storbritannien gav Orban sitt stöd är väl mest ett ”tack för hjälpen” för att Storbritannien inte stod helt ensamt när premiärminister Cameron röstade nej till Jean Claude Juncker som ordförande i EU-kommissionen. Men det är inte särskilt hedrande för de konservativa i Storbritannien.

Mer läsning

Annons