Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Din dammsugarrådgivare

Finansmarknadsminister Peter Norman skällde på bankerna när han talade i Örebro på Ekonomidagarna i Örebro på tisdagen. Och det med viss rätt.

Annons

Säg att du går till en elaffär för att köpa en dammsugare. Du får då tala med en dammsugarförsäljare. Du skulle förmodligen hånle om personen presenterade sig som ”dammsugarrådgivare” eller något liknande. Men bankerna gör precis så. Det de gör är att de säljer finansiella tjänster. Det kan vara huslån. Det kan vara fondsparande. Det kan vara olika betalkort. Men dem som säljer dessa tjänster kallar sig för ”rådgivare”. Så borde det inte få vara, konstaterade Peter Norman.

När vi pratar om ”finansmarknader” tänker vi gärna på slipsklädda handlare, som kan tjäna lika mycket på några dagar som vi andra tjänar på en månad eller på ett helt år. Men just när du går till banken och ber att få sätta in pengar på en fond – eller låna lite extra pengar för att du har drabbats av oväntade utgifter. I det ögonblicket är du en del av finansmarknaden. Varje gång du betalar på ditt lån är du en del av finansmarknaden. Varje gång du drar ditt betalkort i en affär är du en del av finansmarknaden. Det är angeläget för hela Sveriges ekonomi att den marknaden fungerar, att du inte blir blåst, att du kan fatta rimliga beslut om din ekonomi.

Snart blir det obligatoriskt för bankerna att lägga upp ett förslag till avbetalningsplan för nya huslån. Människor tvingas inte direkt att amortera. Men de ska i varje fall prata om det. De privata skulderna i Sverige motsvarar 170 procent av den disponibla inkomsten. Det är i högsta laget. Och det är en riskfaktor i orostider.

Sedan finns det rena galenskaper på marknaden, till exempel SMS-lån med en effektiv ränta som inte är 50, 100 eller 500 procent utan ett par tusen procent. Det är en marknad som inte borde finnas, anser Peter Norman. Men vad göra? Folk tog SMS-lån även när de fick veta att räntan var ett par tusen procent. Och folk köper även andra skräpprodukter. Det ligger till slut också ett ansvar på den enskilde.

Mer läsning

Annons