Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dina lån borde bli billigare

Räntan som du betalar på dina lån borde vara lägre. Det anser både Konjunkturinstitutet och den förre vice riksbankschefen Lars E O Svensson.

Annons

Men majoriteten i Riksbankens ledning vägrar lyssna.

På onsdagen publicerade Konjunkturinstitutet sin prognos om läget för Sveriges ekonomi. Det är på väg att bli bättre, men det går trögt. Arbetslösheten kommer visserligen att sjunka, men det sker på marginalen. Under 2014 tror KI att arbetslösheten kommer att ligga kring 7,8 procent.

I första hand är det ett bekymmer för alla dem som är arbetslösa. Men det är också ett problem för Alliansregeringen. Ska Reinfeldt ha en chans att vända på opinionssiffrorna måste han visa att det går åt rätt håll på ett tydligt sätt, inte med tiondels procentenheter.

Ett av problemen är att räntan hålls på en högre nivå än nödvändigt. Riksbankens mål är att hålla inflationen kring två procent. KI räknar med att inflationen kommer att ligga kring en procent. Alltså skulle Riksbanken, utan att åsidosätta inflationsmålet, kunna sänka räntan. Det skulle ge både jobb och tillväxt.

Men Riksbanken tar dessutom på sig uppgiften att hålla ner hushållens skuldsättning. Om det blir billigare att låna, skulle folk ta ännu mer lån. Så går resonemanget. Men KI säger att hushållens skuldsättning inte utgör något hinder mot att sänka räntan, eftersom skulderna ökar i samma takt som inkomsterna.

Den förre vice riksbankschefen Lars E O Svensson har kommit fram till att Riksbankens stenhårda räntepolitik kan få motsatt effekt. Visserligen kan en hög ränta göra att folk lånar mindre, räknat i kronor och ören. Men samtidigt försämras landets ekonomiska utveckling. Så skuldsättningen i förhållande till landets ekonomi kan bli högre av riksbankens räntepolitik.

Riksbanksledningen ska självständigt utforma sin räntepolitik. Så ska det vara. Men det innebär inte att riksbanksledningen ska sätta på sig öronproppar när kritikerna talar.

Mer läsning

Annons