Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diplomati blir offentlig

Annons
Mindre tyst. Den tysta diplomatin pressas tillbaka, genom Wikileaks försorg. Arkivbild: Fareed Khan/Scanpix-AP

Sveriges utrikesminister, Carl Bildt, ska ha sagt till en amerikansk diplomat i Bagdad att invandringen från Irak till Sverige riskerar att ”skena okontrollerbart”. Han ska ha hänvisat till hedersmord och en alltmer invandringsfientlig svensk opinion. Detta enligt ett dokument från USA:s ambassad i Bagdad som har läckt ut via ... Ja, just det, Wikileaks.

Om Sveriges utrikesminister säger så är det anmärkningsvärt. Och även migrationsminister Tobias Billström ska ha sagt saker som han inte borde ha sagt.

I sak är det till exempel inte sant att opinionen skulle ha blivit mer skeptisk till invandrare. Det är snarare tvärt om, enligt Som-institutet vid Göteborgs universitet.

Nu kan oppositionspartierna kalla ministrarna till konstitutionsutskottet – och kräva att de förklarar sig.

Det är bara det att uppteckningarna från den amerikanska ambassaden i Bagdad är just uppteckningar. Det är den amerikanska ambassadens egen tolkning av vad Bildt och Billström har sagt. Det är inte någon bandinspelning. Det är inte ett stenograferat protokoll.

Sannolikt är det som skrivits delvis korrekt. Men delvis rör det sig också om diplomatens egna tolkningar.

Om det blåser till storm om denna Wikileaks-historia, hamnar vi i ett läge där den ena sidan säger ”det sade du visst” och den andra säger ”det sade jag inte alls”. Sedan finns inte mycket mer att tillföra.

Många av de ”avslöjanden” som kommit från Wikileaks är mer kuriosa än sensationella. En amerikansk diplomat anser att Carl Bildt överskattar sin egen roll. Än sen då?

Att det formellt alliansfria Sverige haft ett nära samarbete med USA, även militärt, är sådant som vi vetat om långt innan Wikileaks dök upp på arenan.

Nu pågår ett intensivt arbete vid amerikanska myndigheter för att täppa till läckorna. Men kommer de att lyckas? Wikileaks är numera inte ensamma om att erbjuda en plattform för publicering av sekretessbelagda dokument.

Om läckorna fortsätter får regeringar världen över anpassa sig till att världen blir mer offentlig. Det som sägs i formellt slutna rum, kan ändå komma att läcka ut. Diplomater får bli mer noggranna med att bara skriva sådant som de verkligen kan stå för.

Möjligen innebär detta att den tysta diplomatin pressas tillbaka. Metoden med informella och hemliga samtal får reserveras för ett fåtal brännande frågor, inte för rutinmässiga ärenden. En större insyn i den traditionellt så hemlighetsfulla diplomatin kanske världen skulle må bra av.

Mer läsning

Annons