Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dolda agendans fara

Annons

Massiva protester och dödligt våld kom tillbaka till Tahrirtorget i Kairo i helgen. De politiska krafter som skulle mötas i valet med start nästa vecka enades ännu en gång mot en gemensam fiende. Orsaken är misstankar om en dold agenda.

I januari blev torget i Egyptens huvudstad huvudskådeplats för landets arabiska vår. Demonstranterna mot Mubarak-regimen möttes av våld från regimens polis och hundratals dödsoffer skördades.

Efter att militärrådet avsatte Hosni Mubarak den 11 februari har landet varit på väg mot de första fria valen efter diktatorns fall. Egypten har inte varit besparat politiskt våld sedan dess. Bland annat har den kristna minoriteten, kopterna, attackerats.

Trots utbrotten av våld har mycket kraft kunna läggas på att organisera valen. Mängder av politiska partier har fötts och allianser bildats. Med svenska ögon är läget kaotiskt. Men Egypten är inte Sverige, utan ett land som på rekordtid ska ta klivet från diktatur till demokrati. Hos oss tog denna utveckling minst 100 år.

Militärrådet, ett arv från Mubarak-tiden, har suttit kvar vid makten. Utåt har generalerna gett bilden av att de ska garantera en stabil övergång från det gamla till det nya och demokratiska. Och sedan träda tillbaka.

Med tiden har otåligheten växt bland egyptierna. Förväntan på snabba reformer har varit stor. Och mycket lite har skett. Det har skapat frustration och misstänksamhet.

I veckan avslöjades att militärrådet planerat att inte släppa sin roll som väktare över det nya Egypten. Militärerna skulle även i det demokratiska Egypten ha en maktposition överställd kommande regeringar och parlamenten.

Denna dolda agenda orsakade det folkliga raseri som nu visat sig på Tahrirtorget. Först ut var islamister följda av andra sekulära grupperingar. De som skulle mäta sig mot varandra i valet, förenades igen.

Tillit är en grund för demokratin. Alla måste kunna lita på att val går rätt till och att parlamenten och regeringarna bildas enligt reglerna. Det som händer i Egypten visar på hur förödande dolda agendor är.

Militärrådet, som skulle stå för stabilitet, har genom sitt agerande orsakat den nya vågen politiskt våld. Händelsen bevisar också den gamla ”sanningen”, att ingen vill lämna ifrån sig makten frivilligt.

Mer läsning

Annons