Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elfenbenskustens tur...

Annons

Elfenbenskustens president Laurent Gbago försökte bita sig fast vid makten, trots att han förlorade valet i november. Han fick 46 procent av rösterna. Motkandidaten Allassane Ouattara fick 54 procent. Allassane Ouattra har suttit inspärrad på ett hotell, skyddad av en FN-styrka, i avvaktan på att kunna tillträda sitt ämbete.

Men på tisdagskvällen kom beskedet att Gbabo gett upp. Hans styrkor var på väg att förlora det inbördeskrig som pågått i landet.

Återigen har det internationella samfundet ingripit. FN-styrkor har beskjutit mål i landets största stad Abidjan. Franska styrkor som är stationerade i landet fick order om att samverka med FN-styrkorna.

Ännu en gång förmådde FN att visa handlingskraft – och göra något mer än att anta resolutioner.

Det formella syftet med FN-styrkornas beskjutning var inte att gynna rebellarmén, utan att se till att regeringsstyrkorna inte kunde terrorisera civila. Men effekten blev naturligtvis att rebellarmén gynnades.

Att FN kunde agera även i Elfenbenskusten är ett tecken på att världsorganisationen är på väg att ta sig en mer aktiv roll. Den klarade av att agera i Elfenbenskusten, trots att mycket uppmärksamhet nu riktas mot Libyen. Det fanns styrkor som kunde ingripa för att skydda civila, trots att det nu pågår ytterligare tre konflikter där utländsk militär spelar en avgörande roll: Irak, Afghanistan och Libyen.

Men vad händer när striderna är slut? Bakom konflikten mellan Laurent Gbago och Allessane Ouattra finns en långvarig rivalitet mellan nord och syd. Inbördeskrig präglas sällan av stor respekt för mänskliga rättigheter.

Det finns en risk för hämndaktioner, att människor som råkar vara födda på ”fel” plats blir trakasserade eller i värsta fall massakrerade.

Maktpolitiskt betyder Libyen mer för Europa än Elfenbenskusten. Libyen ligger nära Europa och är en betydande oljeexportör. Om Gadaffis regim faller kan vi dessutom räkna med att det får följder i andra arabiska länder.

Men vi måste förmå att hålla ögonen på flera konflikter samtidigt. Av allt att döma kommer Allessane Ouattra snart att kunna installeras som president i Elfenbenskusten, i enlighet med valresultatet. Gott så. Men kampen för mänskliga rättigheter slutar inte med ett valresultat.

Mer läsning

Annons