Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En enkel förklaring

Huvudproblemet för Socialdemokraterna i valet var avsaknaden av politik. Påståendet är på en gång häpnadsväckande och enkelt.

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Och det kommer från Ilija Batljan, socialdemokratiskt oppositionsråd i Stockholms läns landsting. I en intervju med tidningen Veckans Affärer kritiserar han kompromisserna med Miljöpartiet och Vänsterpartiet på punkt efter punkt. Att återinföra förmögenhetsskatten vore perverst. Att återinföra fastighetsskatten vore direkt korkat.

Nu ska det också sägas att Ilija Batljan själv stod bakom ett av de mindre lyckade utspelen: Butlertjänsterna i tunnelbanan. Det fanns en sund tanke bakom: att Socialdemokraterna måste locka den stressade medelklassen. Men själva förslaget framstod som löjeväckande, med tanke på att partiet samtidigt är emot skattavdraget för hushållsnära tjänster.

När Mona Sahlin tillträdde som partiledare hade Socialdemokraterna medvind i opinionen. Återigen skulle en Moderatledd regering bli en parentes i den svenska historien. Trots att det första jobbskatteavdraget var genomfört, längtade många människor tillbaka till en S-regering, bara några månader efter att Reinfeldt hade tillträtt som statsminister.

Men Socialdemokraterna hade ingen egen berättelse om Sveriges framtid. Partiet tvingades hela tiden att förhålla sig till Alliansregeringens reformer.

När det gäller den allra viktigaste reformen, jobbskatteavdraget, blev svaret att den i huvudsak skulle ligga fast. När det gäller skolpolitiken gick Socialdemokratena också i riktning mot Alliansens politik. Väljarna kunde lika gärna rösta på originalet som på den lite blekare kopian.

Ilija Batljan beskriver sig som prokapitalistisk. Ett av De rödgröna partierna, Vänsterpartiet, är uttryckligen antikapitalistiskt. Låt vara att det är minst sagt oklart hur Vänsterpartiets framtidsvision ser ut.

Så frågan är vilken väg Socialdemokraterna väljer. Mona Sahlin kan välja att upplösa det rödgröna samarbetet – eller åtminstone göra det lösare. Då blir det lättare för Socialdemokraterna att formulera sina egna visioner.

Kommer Socialdemokraterna att klara av att förnya sig? Det blir en av de spännande frågorna under den här mandatperioden.

Mer läsning

Annons