Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kamp utan genvägar

Inför gärna två års fängelse för personer som åker för att strida för IS. Men tro inte att det löser problemet.

Annons

En utredning föreslår att personer som reser utomlands för att delta i terrorhandlingar eller terroristutbildning ska kunna dömas till max två års fängelse. Nu ska utredaren även fundera över om själva stridandet ska kriminaliseras. Det är rätt att lagstifta mot terror-resor till Syrien. Men vi ska inte inbilla oss för en enda sekund att det är genom förbud som vi förhindrar unga fanatiker från att resa till striderna i Syrien. Om du är ung och övertygad om att den Islamiska staten ska rädda världen från fördärv så blir du inte avskräckt av två, fem eller ens tio års fängelse.

Det kan ändå vara rätt att lagstifta, om polisen därmed får ytterligare ett verktyg. Men den 45-årige man som på torsdagen omhäktades, misstänkt för att ha rekryterat terrorister, har gripits enligt nu gällande lagstiftning.

Enligt uppskattningar har 300 personer rest från Sverige för att strida för IS. 40 av dem ska ha dödats. 80 ska ha återvänt till Sverige. Det har också förekommit uppgifter om att svenskar rest för att strida på den andra sidan – för de kurdiska styrkorna. Den som har upplevt krigets fasor kan vara en tickande bomb, oavsett vilken sida han eller hon har stridit för. Även om vi tydligt tar ställning för den ena sidan i kriget, måste vi kallt räkna med att krigsförbrytelser begås av båda sidor.

Terroristforskaren Magnus Ranstorp pekar på att anhöriga till stridande kan dra sig för att ringa polisen om de vet att det är straffbart att resa till Syrien. Han säger till Svenska Dagbladet att det krävs både juridiska åtgärder och förebyggande arbete.

Lagen ska vara ett stöd. Men tyngdpunkten måste ändå ligga på det långsiktiga förebyggande arbetet. Det handlar om stöd till frivilliga organisationer som försöker förhindra människor att resa till Syrien. Det handlar om klassiskt socialt arbete. Det handlar om polisiär närvaro i exempelvis Vivalla i Örebro. I kampen mot terrorism finns inga genvägar.

Mer läsning

Annons