Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En knytnäve rakt i magen

Högsta förvaltningsdomstolen slår en knytnäve i magen på de kommuner som haft förmånliga parkeringsregler för miljöbilar.

Annons

I korthet säger den att det inte överensstämmer med lagstiftningen att exempelvis låta ägare till miljöbilar köpa ett parkeringstillstånd som gäller i två år.

Risken är att systemet med förmånliga parkeringsbestämmelser för miljöbilar helt måste avskaffas. Och om det inte avskaffas kan domen leda till att systemet blir krångligare. Nu kommer jurister i hela landet – och på organisationen Sveriges kommuner och landsting – att granska domen in i minsta detalj för att se om det går att kringgå den på något sätt.

Reglerna som Örebro kommun har tillämpat gäller lika för alla. Den som köper en miljöbil som uppfyller vissa kriterier får ansöka om ett parkeringstillstånd. Om bilen uppfyller kraven får ägaren betala 350 kronor. Då gäller parkeringstillståndet i två år. Efter hand som bilar blir mer miljövänliga kan kraven skärpas. Det är svårt att se något vettigt skäl för att låta dem som äger miljövänliga bilar betala mer för att parkera än vad de gjort hittills.

Har någon missat att hela världen kämpar mot klimatförändringarna? Har någon missat att det anses vara en av de stora politiska ödesfrågorna? Inte? Okej, då måste vi ta konsekvenserna av det. Då ska vi skapa system som gör att det blir billigare att köpa och äga en miljöbil. Och det ska bli dyrare att köpa och äga en bensintörstig bil som spyr ut mycket avgaser. Inte ens Högsta förvaltningsdomstolen ska kunna sätta sig över det målet.

Om lagen inte tillåter kommuner att ge förmånliga villkor för miljöbilar, så är det läge att ändra i lagen.

Sveriges miljöminister heter Åsa Romson. Hon borde också läsa domen – och överväga en tydligare lagstiftning, så vi slipper den här typen av mål i framtiden.

Fotnot: Den här ledaren röstades fram av NA:s läsare under fredagen. Alternativen var miljöbilsparkering och Nobels fredspris.

Mer läsning

Annons