Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mans omöjliga uppdrag

Annons

Hoppet står nu till att en man ska kunna få slut på inbördeskriget i Syrien. Den förre FN-chefen Kofi Annan har genom sin person lyckats ena en splittrad omvärld. Det är så nära tron på en frälsare man kan komma.

Mötet i Tunis för ”Syriens vänner” gav besked på fredagskvällen. Den syriske diktatorn Bashar al-Assad uppmanas att omedelbart stoppa våldet och ge tillträdde till hjälporganisationer. Beskedet är mest ett desperat rop för döva öron. Den man, som borde lyssna, har inte visat någon som helst vilja att backa en millimeter för att få slut på våldet. I den belägrade staden Homs fortsatte granatbeskjutningen av oppositionella och civilpersoner under lördagen. Hittills har 7 000 människor dödats i det snart ett år långa kriget.

Ryssland och Kina stoppade för några veckor sedan en samlad FN-resolution mot Syrien. De hävdade att det rör sig om en intern konflikt som måste lösas utan inblandning utifrån. Det är cynism av värsta slag. Ingen har glömt vilka konsekvenser den ”interna konflikten” i Ruanda fick. Omvärlden förblev passiv och för evigt skamstämplad.

Konflikten och våldet i Syrien är ingen enkel kamp mellan goda och onda, och oppositionen i landet är splittrad. Det finns vanliga människor i Syrien som fruktar förföljelse och död om Assad-regimen faller. Även de stater som nu samlas som Syriens vänner har olika maktpolitiska motiv för sitt engagemang.

Det internationella motståndet mot militär intervention är stort. Den utvägen förenar så udda intressen som Saudiarabien och vissa amerikanska republikaner. Samma budskap, men helt olika motiv.

Nu har Kofi Annan, en man, fått uppgiften att förena dessa motstridiga intressen på fredlig väg. En omöjlig uppgift. Men det otänkbara har inträffat tidigare. Nelson Mandela gjorde upp med fienden på ett sätt ingen hade kunna föreställa sig då.

Mer läsning

Annons