Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En moderat hemlig agent

Moderaternas partistämma i Örebro ska ta ställning till ett nytt idéprogram. En av dem som utarbetat programförslaget är Kent Persson från Örebro.

Annons

Programmet är utslätat. Linjen är att inte reta någon. Men det finns detaljer att diskutera, till exempel skrivningar om brottsbekämpning och personlig integritet. Det står bland annat så här: ”Det är rimligt att kraven för insteg i människors privatliv är högre när det gäller de egna medborgarna”. Alltså: Är du utländsk medborgare får staten större rätt att kolla vad som händer i ditt sovrum, lyssna på dina telefonsamtal och läsa dina mejl. Är du svensk medborgare ska staten vara mer restriktiv. Vart tog principen om ”alla människors lika värde” vägen?

I dagens Sverige finns det exempel på att utländska medborgare har ett sämre rättsskydd. Den svenska regeringen hade aldrig låtit CIA transportera två svenska medborgare till tortyr i Egypten, för att nämna ett exempel.

Men är det rimligt att staten ska kunna spana mer på utlänningar än på svenskar? I en av Jan Guillous böcker skildras hur agenten Carl Hamilton samarbetar med sovjetisk underrättelsetjänst för att sätta fast en grupp svenska terrorister. En av terroristerna ringer regelbundet till en kvällstidning. Svenska myndigheter får inte syssla med telefonavlyssning av en tidning. Men sådana lagar är inget hinder för den sovjetiska underrättelsetjänsten. Alltså: ryssarna sköter telefonavlyssningen.

En fantasihistoria?

Javisst. Långt från verkligheten? Ja, naturligtvis.

Däremot är det inte långt från verkligheten att svensk polis och underrättelsetjänst samverkar med sina motsvarigheter i andra länder.

Med den princip som står i Moderaternas idéprogram blir det fritt fram för ”underrättelseturism”. Den underrättelsetjänst eller polismyndighet som har minst restriktioner får göra den mest integritetskränkande spaningen.

Vips, så sätts våra lagar ur spel. Är det Moderaternas vision om framtiden? Eller var det ett slarvfel?

Mer läsning

Annons