Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En PR-seger för Hamas

Annons

Om Hamas-rörelsen skulle utlysa en tävling om vem som gjort de mest enastående insatserna för att gynna Hamas i den palestinska opinionen, skulle en given kandidat vara: Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Både Hamas-rörelsen och Netanyahu skulle finna detta påstående kränkande.

Men den israeliska attacken mot Ship to Gaza kommer som en skänk från ovan för Hamas. Åter igen har Israel visat sin oförsonlighet. Åter igen har Israel, i Hamas ögon, visat att landet inte har några som helst fredliga avsikter. Det sistnämnda är visserligen inte sant. Men det spelar ingen roll. Att skapa en konfrontation som leder till dödsoffer på civila fartyg passar utmärkt i Hamas propagandabild.

Det har sagts att det vore en propagandaseger för Hamas om fartygen hade släppts in i Gaza. Säkert är det så. Men den propagandasegern vore ingenting, jämfört med den PR-framgång som Israel nu har bjudit Hamas på.

Den israeliska tidningen Haaretz analytiker pekar på att katastrofen utanför Gaza skulle kunna leda till ytterligare ett palestinskt uppror. Utmärkt för Hamas-ledningen.

USA har försökt starta fredssamtal mellan den palestinska presidenten Mahmoud Abbas och Israel. Nu blir det politiskt omöjligt för Mahmoud Abbas att delta i sådana förhandlingar. Utmärkt för Hamas-ledningen.

Före den israeliska attacken såg det faktiskt inte så bra ut för Hamas.

Det går nu att visa att palestinierna på Västbanken har fått betydligt bättre levnadsförhållanden, mycket tack vare det reformarbete som letts av premiärminister Salam Fayyad. Det nya med Fayyad är att han strävar efter att bygga upp en effektiv palestinsk administration, oberoende av den israeliska ockupationen. Tillväxten har tagit fart. Människorna på Västbanken har fått det bättre, medan Gaza halkar efter.

Nu kan Hamas-ledningen åter skylla på Israels blockad. Och den kan mana till enighet mot en yttre fiende.

Det borde ligga i Israels intresse att det hålls val i de palestinska områdena. Ett val som skulle göra det möjligt för palestinierna att rösta fram en ny palestinsk ledning. Israels järngrepp över Gaza försvårar det. Hamas-ledningen är säkert tacksam för det.

Mer läsning

Annons