Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rejäl förövning

Annons

En av de största svenska rättegångarna någonsin avslutades i går. De 57 som dömdes ingick alla i ett nätverk som sysslade med smuggling och försäljning av dopningspreparat. Onödigt pådrag tyckte en advokat, som hävdar att narkotikabrott är mycket mer allvarligt. Sant. Men rättegången är inte fel för det.

För tre år sedan gav regeringen Rikspolisstyrelsen i uppdrag att tillsammans med en andra myndigheter ta fram en samlad strategi och samverkan för att bekämpa den grova brottsligheten. Så blev det. I lägesrapporten från i vintras konstaterar huvudmännen att den grova organiserade brottsligheten ökar och att metoderna blir allt mer sofistikerade.

Denna kriminalitet är samhällsfarlig på många sätt. Det handlar givetvis om våld mot enskilda personer, men också om hot mot demokratin och mot laglydig affärsverksamhet. Det är en grundläggande uppgift i ett rättssamhälle att sätta hårt mot hårt mot sådan omstörtande verksamhet.

Lägesrapporten konstaterar torrt, att syftet med denna form av kriminell verksamhet är makt och pengar. Narkotikahandel, utpressning, rån och bedrägerier med mera är medel.

Nätverket som dömdes för grov smuggling och grovt dopningsbrott, är en form av organiserad brottslighet. Strukturen passar in på definitionen. Sedan kan man med fog säga att dopning är ett betydligt mindre samhällsproblem än narkotika

Kritikerna riktar in sig på att polisen och andra myndigheter lagt ner stora resurser på att slå till mot en mindre betydande del av den organiserade brottsligheten. Det kan vara så. Men det kan också vara att polisen kommit dopningsbrottslingarna på spåren, Och då går det inte att backa undan. Alla prioriteringar leder med nödvändighet till att annat får stå tillbaka.

Huvudspåret måste vara att lägga kraften på de riktigt grova organiserade brottslingarna. Narkotikahandeln står i särklass, följt av människohandel och ekonomisk brottslighet. Det sista är en tuff uppgift eftersom de kriminella affärerna ofta döljer sig bakom fasader av laglydighet.

Straffen för vissa dopningsfällda blev stränga i tingsrätten. Det kan förhoppningsvis avskräcka. Polisen, och andra myndigheter, får se insatsen som en lyckad generalrepetition inför den stora uppgiften.

Mer läsning

Annons