Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riktig bemärkelsedag

I går var det en bemärkelsedag. Det handlar inte om det tillfälliga storspektakel som intog Örebro, utan om en årligen återkommande händelse. I år slog denna dag ett dystert snabbhetsrekord.

Annons

På sätt och vis tog jorden slut i går. I dag har vi, hela jordens befolkning, egentligen inga resurser att leva av, inget syre, ingen mat och ingen energi. Världsnaturfonden är den svenska förmedlaren av mätningen av människans påverkan på alla våra gemensamma resurser. NA berättade på nyhetsplats i går om det faktum att vi från och med i dag konsumerar över våra tillgångar, alltså jordens förmåga att förse oss alla med nödvändiga livsbetingelser.

Den största belastningen är utsläppen av koldioxid, som påverkar klimatet. Fossila bränslen och matproduktion, särskilt kött, är två huvudorsaker. Om alla levde som i Sverige skulle det krävas tre jordklot för att försörja alla. Amerikanerna förbrukar över fem planeter och indierna mindre en ett halvt.

Förra hösten laddade hela världen inför FN:s klimatmöte i Köpenhamn. Lilla storkonsumenten Sverige fanns med i toppolitiken i form av ordförandeland i EU. Något avtal kom aldrig till stånd; motsättningarna mellan gamla världens energislukare, rekordväxande ekonomier som Kina, och världens fattigaste stater blev för stora.

Sedan dessa har klimatpolitiken hamnat i skymundan. Som om problemen försvinner om man inte talar om dem. I den svenska valrörelsen finns förslag från de båda regeringsalternativen. Tyvärr är valrörelsen inget bra forum över huvud taget för denna fråga. Det finns helt enkelt inget utrymme på en dagordning splittrad av ständigt nya utspel.

Men för nästa regering, vilken det än bli, måste klimatet hamna i topp igen. Så vi inte slutar som kokta grodor allihopa. Ni vet, den lilla anpassliga varelsen som inte märker att vattnet blivit alldeles för varmt.

Mer läsning

Annons