Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En triumf för Reinfeldt

Människor har fått mer pengar att röra sig med. Och de rödgröna partierna törs inte ta tillbaka de pengarna – hur gärna de än skulle vilja.
Även om de säger att de vill ha bort skatteskillnaden mellan pensionärer och löntagare, finns det inget som säger att de kommer att uppnå det målet under nästa mandatperiod.

Annons

 Principen att den som arbetar får mer pengar över än den som inte arbetar kommer att vara giltig även med en rödgrön regering – i varje fall i några år framåt.

I den meningen är de rödgröna partiernas skuggbudget en politisk triumf för Fredrik Reinfeldt och allianspartierna. De rödgröna känner sig tvingade att fortsätta tillämpa alliansens politik. En och annan väljare måste fråga sig om de föredrar originalet eller den rödgröna och lite halvtaskiga kopian.

Det må vara att en del människor inte är riktigt medvetna om hur mycket pengar de har fått över, efter de skattesänkningar regeringen har genomfört. Men om staten tar tillbaka pengarna, kommer det att märkas.

Vårdbiträden, sjuksköterskor och metallarbetare har fått ut betydligt mer pengar efter de senaste årens skattesänkningar, än vad de har fått vid avtalsrörelserna. Det har inneburit en stimulans för ekonomin. Många människor har under krisåren haft råd att fortsätta konsumera.

Vänsterpartiet vill höja skatten rejält. Men det blir alltför tufft för Mona Sahlin att först tala om hur hon värnar om kvinnor i den offentliga sektorn – och sedan slå samma kvinnor på käften med en skattechock.

Men på lite längre sikt får nog vårdbiträden, sjuksköterskor och metallarbetare bereda sig på att de får en märkbar skattehöjning – om de rödgröna skulle erövra regeringsmakten.

Det så kallade rut-avdraget, avdraget för hushållsnära tjänster, ska avskaffas, anser de rödgröna. Däremot behålls rotavdraget, avdraget för ombyggnader och reparationer i bostäder.

Alltså: det är okej att ha en skattereduktion som gynnar traditionellt manliga yrken. Men det är inte okej med en skattereduktion som gynnar traditionellt kvinnliga yrken.

Många av dem som arbetar i företag som erbjuder hushållsnära tjänster är med i Kommunal, ett fackförbund som stöder Socialdemokraterna. En del av Kommunals medlemmar riskerar att få sparken, som en direkt följd av ett regimskifte. Hur var det med tanken på solidaritet?

Mer läsning

Annons