Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enklare med S-regering?

Stefan Löfven gjorde kanske en misstag när han lovade Miljöpartiet platser i regeringen.

Annons

Nu börjar vardagen för statsminister Stefan Löfven och hans regering. Att Stefan Löfven skulle bilda regering med åtminstone ett parti till – nämligen Miljöpartiet – stod klart tidigt i valrörelsen. Men då var förutsättningarna annorlunda. Då hoppades Socialdemokraterna på 35 procent i valet. Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet såg ut att kunna göra hyggligt ifrån sig.

Så blev det nu inte. Socialdemokraternas resultat blev i nivå med katastrofvalet 2010. Miljöpartiet gick sämre än förra valet. Och Vänsterpartiet gick upp med någon tiondel.

Om vi ska döma av hur regeringen är organiserad, tänker Stefan Löfven verkligen samverka med Miljöpartiet, inte bara ha med de gröna som ett stödhjul. Per Bolund från Miljöpartiet sitter till exempel som statsråd i det mäktiga finansdepartementet. Om Stefan Löfven lyckas skapa en sammanhållen regering, kan han lyckas hålla ihop den under mandatperioden.

Men de båda regeringspartierna skiljer sig en hel del, både i traditioner och sättet att tänka.

Varje dag som Miljöpartiet sitter med i regeringen måste Stefan Löfven förhandla på flera fronter samtidigt. Först ska de två partierna i regeringen enas om en ståndpunkt. Sedan ska regeringen försöka se till att ytterligare ett par partier i riksdagen röstar ja eller åtminstone avstår från att fälla regeringens förslag.

Det var en smart tanke att ha med Miljöpartiet i regeringen under förutsättning att S, V och MP hade 45-50 procent av väljarstödet. Nu blev det inte så.

Om regeringen skulle spricka – eller tvingas avgå efter ett nederlag i riksdagen – kan Stefan Löfven återgå till ett koncept som hans medlemmar känner igen: En socialdemokratisk enpartiregering. Då kan det bli enklare för Stefan Löfven att gå över blockgränsen och att hoppa mellan formationer i riksdagen. En regerings styrka räknas inte enbart i antalet mandat i riksdagen.

Mer läsning

Annons