Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett besinningslöst våld

Mexiko är i krig. Det handlar inte om vanliga krigshandlingar utan om knarkkarteller som dagligen mördar besinningslöst, ett våld som har blivit än värre inför helgens delstatsval.

Annons

I onsdags sköts den biträdande åklagaren Sandra Salas ihjäl. Tidigare i veckan mördades en guvernörskandidat då män maskerade i marinkårsuniformer öppnade eld. En borgmästare varnades av okända gärningsmän av ett avhugget människohuvud utanför bostaden.

Nyheterna från Mexiko är skrämmande i sin osannolikhet. Landet är på väg att malas sönder av knarkligornas totalt hämningslösa sätt att undanröja alla tänkbara hinder för sin affärsverksamhet.

Mexiko är storproducent av heroin och det största transitlandet för sydamerikanskt kokain till USA. Det finns hur mycket pengar som helst att hämta i Mexiko för kriminella.

Egentligen är det en omöjlighet att uppskatta värdet av internationell knarkhandel. En siffra talar om motsvarande tusen miljarder kronor. Summan visar i alla fall möjligheter till feta förtjänster. Människoliv är däremot inte värda någonting.

Knarkkarteller i Mexiko har även ”hederligt” folk på sina lönelistor. Många politiker och tjänstemän kan inte motstå frikostiga bidrag från gangsters. Knarkhandeln är inte bara ett ont i sig, den är ett hot mot demokratin.

Mexiko är inte ensamt om sina mutkolvar. Korruptionen finns överallt. I går fälldes en före detta sydafrikansk polischef tillika före detta ordförande i Interpol för att ha tagit emot mutor från knarkhandlare.

För motsvarande 1,2 miljoner kronor och en mängd märkeskläder sålde Jackie Selebi ut sin heder.

Knark leder till missbruk och är ett gigantisk hot mot enskildas liv och mot folkhälsan. Det lönar sig inte att mäta grader i helvetet, men lika fullt är kriminaliteten runt knarkaffärerna ett än värre akut dödshot mot massor av människor. I Mexiko har de senaste 3,5 åren 23 000 människor mördats i knarkkriget.

Den amerikanska underrättelseorganisationen CIA har en lång lista på sin hemsida över ”knarkländer”, jämnt spridda över hela världen. Många har en roll att spela i denna globala spindelväv. De största tragedierna utspelar sig i fattig länder. Som Mexico, Colombia, Guatemala, Burma och Afghanistan.

Det enda motmedlet mot denna globala kriminalitet är en lika global polisorganisation.

Mer läsning

Annons