Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett liv utan Facebook?

Annons

Du kan bli kompis med grannen eller med någon i en annan världsdel genom att upprätta ett konto på Facebook. Du kan skapa en egen mejlbox på Hotmail, Google eller Yahoo. Internetrevolutionen är fantastisk.

Men du har också rätt att inte finnas på Facebook och att inte ha en webbmejl. Eller har du det? Även om du skulle radera ditt konto på Facebook, kan uppgifterna återaktiveras. Och det finns ingen reglering av hur Facebook använder de uppgifter du lägger in. Det som 13-åringen skriver på Facebook i dag, riskerar att ligga kvar i evighet, öppet för dem som vill syssla med något slags arkeologisk internetutgrävning, med syftet att få fram idiotiska citat, uppgifter om tidigare förhållanden och så vidare.

Desstom används uppgifterna i marknadsföringssyfte. Dina intressen, dina köpvanor och dina familjeförhållanden kan vara hårdvaluta för reklammakare.

Och vem ska i så fall reglera hur Facebook agerar?

EU-kommissionen gör i varje fall ett försök. En översyn av direktivet för skydd av personuppgifter ska genomföras. Och en av de frågor som ska granskas är vilka rättigheter du som enskild ska ha gentemot jättar som Facebook, Google och Yahoo.

Facebook har en medveten strategi för att behålla alla sina användare. Den som är ute på Facebook ska matas med ständigt nya ”aha”-upplevelser. Och den som lämnar Facebook ska ständigt påminnas om vad han eller hon missar: ”O nej”-upplevelser.

Att försöka reglera den här typen av frågor på nationell nivå blir bara löjligt

Men om EU kommissionen tar itu med frågan är det en bra utgångspunkt. EU har 500 miljoner invånare – och fler länder är på väg in. Det är det största ekonomiska blocket i världen. EU:s medborgare har en förhållandevis god tillgång till datorer. Just i Europa finns därmed många människor som har Facebook. Om företaget vill verka på den europeiska marknaden gör företaget klokt i att anpassa sig till de regler som gäller i Europa.

Någon gång nästa år kommer EU-kommissionen att lägga fram lagförslag på området. Tyvärr har många av EU:s lagar handlat om att övervaka medborgarna. Om EU-kommissionen nu lägger fram förslag som stärker medborgarens integritet är det välkommet.

Mer läsning

Annons