Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett ordrikt svar från Carl Bildt

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Samarbetet mellan Sverige och Finland börjar likna en försvarsallians, säger Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja. Men än så länge handlar det just om samarbete – inte om någon militär allians, understryker han.

Jag träffar honom på ett seminarium med anledning av att det har gått 75 år sedan Vinterkriget mellan Sovjet och Finland. Och Erkki Tuomiojas familjehistoria är också ett exempel hur krigsminnen är levande i dagens Finland – och påverkar dagens politik. Hans mormor Hella Wuolijoki dömdes som sovjetisk spion i Finland. Men hon spelade också en nyckelroll för att öppna kontakter mellan Finland och Sovjet under vinterkriget. Kontakter som ledde till en fredsuppgörelse.

När Sovjet angrep Finland den 30 november 1939 förklarade sig Sverige som icke krigförande – dock inte neutralt. Den nyansen gjorde att Sverige kunde skicka ett bistånd till Finland – och 10 000 frivilliga från Sverige deltog i Finlands försvar.

I dag samövar Sverige med Nato. Vi deltar i Natos fredsbevarande operationer. Dessutom utvecklas ett nära samarbete med Finland. Sverige har utfärdat en solidaritetsförklaring: Om ett annat EU-land eller ett annat nordiskt land angrips ska Sverige inte stå passivt.

Om nu Sverige och Finland köper materiel tillsammans, om militära styrkor från de båda länderna övar tillsammans och om de utbyter underrättelseinformation tillsammans. När två länder samarbetar allt närmare varandra, börjar det då inte likna en försvarsallians? Jag ställer frågan direkt till Erkki Tuomioja.

– Jo, det är klart, säger han.

– Om vi har anskaffningar av materiel för gemensamt bruk måste vi också ha någon typ av avtal om hur det ska användas i en eventuell krissituation.

När jag ställer samma fråga till Sveriges förre utrikesminister Carl Bildt blir svaret mer trevande:

– Det behöver inte vara det. Men det kan ju komma nära det i alla fall.

– Vi bibehåller ju fortfarande vår ... eller ...

Här blir Carl Bildt tveksam och börjar formulera om sitt svar:

– Det kan man diskutera ... Vi är ju redan allierade va. Det ska man inte glömma. I den Europeiska unionen är vi förpliktigade att hjälpa varandra. Vi är säkerhetspolitiskt allierade, men vi är inte militärt allierade.

Men hur mycket är den svenska solidaritetsförklaringen värd om Sverige skulle utsättas för ett angrepp? Carl Bildts svar låter inte så betryggande:

– Det vet vi först då. Men vad du vet är att det inte finns någon neutralitetsoption längre. Neutraliteten är avskriven.

Där har vi argumentet för att åtminstone utreda vad ett Nato-medlemskap skulle innebära.

I sitt tal på seminariet nämnde Erkki Tuomioja möjligheten av en finsk-svensk försvarsallians. Visserligen finns inga planer för det, förklarade han. Men han utesluter inte att det skulle kunna bli så om kanske fem, tio eller 15 år.

Det är intressant att Erkki Tuomioja tänker i de banorna. Men om vi vill vara med i en försvarsallians är det snarare Nato som gäller. I Finland är den officiella linjen att Nato-medlemskap inte är aktuellt, men inte uteslutet någon gång i framtiden. I Sverige är linjen att Nato-medlemskap är uteslutet. En nyansskillnad som är värd att notera.

Mer läsning

Annons