Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett oväntat högerspöke

Om några månader kan hon vara finansminister. I morgon kommer Magdalena Andersson (S) till Örebro.

Annons

Men sällan har en finansministerkandidat drivit en så osjälvständig politik. Socialdemokraterna ägnar sig hela tiden åt att förhålla sig till alliansen. Och det får märkliga följder.

Det mest uppenbara exemplet är de fem jobbskatteavdragen. Varje gång ett nytt jobbskatteavdrag har införts, har Socialdemokraterna sagt att detta är ansvarslöst, orättvist med mera. Men så fort jobbskatteavdragen är genomförde omvandlas de till socialdemokratisk regeringspolitik.

I stället har Socialdemokraterna i princip sagt att pensionärernas skattenivå ska sänkas. Det skulle omvandla Socialdemokraterna till det stora skattesänkarpartiet. Här om dagen förklarade Magdalena Andersson att projektet lika skatt för pensionärer och arbetande inte kan genomföras under nästa mandatperiod. Nej och låt mig gissa: det kommer inte heller att genomföras under mandatperioden 2018-2022 eller mandatperioden 2022-2026.

En häpnadsväckande socialdemokratisk ståndpunkt är att regeringen skulle ha ”förskingrat” det överskott som fanns i statens budget när Göran Persson lämnade ifrån sig makten. Till saken hör att Sverige fortfarande har bland de allra starkaste statsfinanserna i Europa, trots att någon socialdemokrat ville jämföra Sverige med Grekland.

Det är klassisk finanspolitik att ha överskott i en högkonjunktur och underskott i en lågkonjunktur, för att stimulera ekonomin och begränsa arbetslösheten.

Om det vore fel att ha underskott, skulle det innebära att Socialdemokraterna vill köra en stenhård åtstramningspolitik, när vi fortfarande är i en lågkonjunktur.

I princip vill alltså Socialdemokraterna ha massiva skattesänkningar. Och just nu vill Socialdemokraterna strama åt, i ett läge med hög arbetslöshet. Det låter som ett nytt högerspöke. Eller för att uttrycka det mer realistiskt: En retorik som har mycket lite med verkligheten att göra.

Mer läsning

Annons