Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU bestämmer över hårtork

Annons
Styrs av EU. När du köper en hårtork måste den uppfylla EU:s krav på elsäkerhet. Arkivfoto: Markus Dahlberg/TT

Kent Johansson kör en klassisk svensk EU-vinkel i sin debattartikel, den som säger att Bryssel inte ska bestämma för mycket. ”Det mesta ska vi bestämma själva, i Närke, i Örebro och på andra platser i hela Sverige.” Vad menar han med ”det mesta”?

Ja, det är klart att EU inte bestämmer när jag ska gå upp på morgonen, vilken mobiltelefon jag ska köpa, vilken hårtork mina döttrar använder eller vad jag ska äta till frukost.

Men när jag köper en mobiltelefon är det troligt att den har en micro-usb-laddare, alltså den standard som EU har förhandlat fram med de stora tillverkarna av mobiltelefoner. Hårtorken som döttrarna använder är CE-märkt, alltså EU:s handelsmärke för elsäkerhet. Och när jag äter frukost bestämmer EU en hel del: Villkoren för bonden som producerar varan. Regler om hur matvaror ska märkas. Regler om livsmedelssäkerhet. Om jag skulle bli sjuk av maten har EU regler som säger att vissa matvaror ska märkas så att det går att spåra var den har producerats – ända fram till den enskilda bondgården, även om gården ligger i Kroatien.

Principen för EU:s inre marknad är i korthet att ett företag ska kunna sälja samma vara i alla de 28 medlemsländerna, plus Norge, Island, Lichtenstein och även Schweiz. Då måste länderna också ha gemensamma normer för allt från elsäkerhet och laddare till mobiltelefoner till regler om hur ursprunget ska spåras om någon blir sjuk av en köttbit.

När en kommun gör större upphandlingar ska företag i hela EU ha en chans att lämna ett bud. Då krävs inte bara gemensamma regler, utan också ett gemensamt system där företag kan gå in och kolla om det finns någon intressant upphandling.

Så jag är inte riktigt säker på vad Kent Johansson menar med att vi ska bestämma ”det mesta” själva.

Skulle vi slippa alla EU-regleringar om vi höll oss kvar utanför EU? Nej, absolut inte. Det är inte troligt att Samsung skulle vilja leverera särskilda telefoner till just Sverige, med en annan typ av laddare. Och frågan är om vi ens vore intresserade av det. För då skulle både telefonen och laddaren bli dyrare. Åk till Norge och kolla! Jag lovar, det är micro-usb till nästan alla telefoner, utom Apple som valt att inte följa den frivilliga överenskommelsen. Men det finns de inom EU som vill lagstifta, för att få med även Apple i samma system.

Om vi pratar om stora och långsiktiga frågor som klimatet, måste det förr eller senare också innebära att EU:s mål påverkar oss på det lokala planet. Fler laddstationer för elbilar. Bränslesnålare bilar. Fler satsningar på alternativa energikällor. Om vi nu vill ha förnyelsebar energi måste vindkraftverken stå någonstans, även om de skapar irritation bland ortsbor.

EU påverkar din vardag från morgon till kväll. Jag vågar påstå att EU har ett större inflytande över ditt vardagsliv än riksdagen någonsin kommer att få. Det är ett skäl att rösta i EU-valet den 25 maj. Om vi ska lagstifta om hårtorkar och livsmedelssäkerhet på EU-nivå, måste det också finnas en demokratisk kontroll på EU-nivå. Alltså ett folkvalt parlament.

Mer läsning

Annons