Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-byråkrater tar över

Annons

En tidigare EU-byråkrat blir regeringschef i Grekland. En tidigare EU-byråkrat väntas bli ny premiärminister i Italien. Ett tecken på vad de båda länderna har att hålla sig till.

Lucas Papademos, tidigare vice chef i Europeiska centralbanken, blir Greklands nye premiärminister. Den förre EU-kommissionären Mario Monti anses ha goda chanser att bli Italiens nye premiärminister.

Är det en urholkning av demokratin?

Formellt fungerar parlamentarismen ändå som vanligt. Regeringarna lägger förslag till respektive parlament, som sedan ska rösta ja eller nej. Men när politikerna fattar sina beslut måste de ta hänsyn till omvärldens förväntningar. Finansmarknaderna driver politikerna framför sig, med höga räntor i både Grekland och Italien, EU-kommissionen har bestämda synpunkter på vad som behöver göras. Och Grekland är direkt beroende av lån från EU och Internationella valutafonden. Det är som vår förre statsminister Göran Persson uttryckte det: den som är satt i skuld är inte fri.

I Grekland krävs en kombination av desperata sparåtgärder och långsiktiga reformer, för att få ekonomin på fötter. Den grekiska regeringen har gjort en hel del, men inte tillräckligt.

Italien har ett underskott i de offentliga finanserna som inte är sensationellt högt. Men de underliggande problemen är väl så svåra. Det finns bara två länder i världen som haft en sämre ekonomisk utveckling än Italien under de senaste tio åren, enligt den brittiska tidskriften the Economist: Zimbabwe och Haiti.

Och det finns fler intressanta jämförelser. I världsbankens index ”doing business”, alltså hur lätt det är att göra affärer i olika länder, hamnar Italien på 80:e plats, efter länder som Vitryssland och Mongoliet. I World economic forums konkurrensindex hamnar Italien på 48:e plats, efter till exempel Indonesien och Barbados.

Berlusconi har ägnat mer tid åt att lagstifta om sådant som gynnat hans egen maktställning – och hans egna företag – än åt reformer i den italienska ekonomin. Det är till exempel bara 46 procent av de italienska kvinnorna som är ute på arbetsmarknaden.

Euroländerna har självklart ett ansvar för att Italien och Grekland repar sig. Men det ligger också i Sveriges intresse.

Mer läsning

Annons