Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU sviker barnen i Syrien

Tre år har gått och ingenting tyder på att konflikten i Syrien går mot ett slut. Mitt i konflikten står barnen.

Annons

I dag är 850 000 syriska barn på flykt och varje minut flyr ytterligare två. Två av tre barn har förlorat eller kommit ifrån sina föräldrar och en tredjedel har drabbats av död i sin direkta närhet. Det visade Rädda Barnen på ett seminarium på onsdagen, med en initierad panel bestående av bland annat Samir Abu Eid, SVT:s Mellanösternkorrespondent.

Abu Eids berättelser om torterade barn och besök på sjukhus fulla med småbarn efter granatbombningar i Aleppo, fick håren att resa sig i nacken. Konflikten kan tyckas avlägsen en vacker sommardag i Sverige, men barnens lidande är ständigt närvarande.

Självklara lösningar lyser med sin frånvaro. Just nu finns ingenting som tyder på att konflikten kommer att lösa sig inom en överskådlig framtid, men om den mot förmodan gör det så väntar antagligen ett sekteristiskt krig, menar Abu Eid.

Men det finns som bekant olika grader även i helvetet och insatser för att öka de humanitära insatserna och öppna gränserna är avgörande på kort sikt: i dag kommer få hjälpinsatser över huvud taget in i landet. Men på lång sikt är det en politisk lösning som måste till. Kraften i en gemensam utrikespolitik ska varken underskattas eller missbrukas. EU:s beslut att skicka vapen till den syriska oppositionen är därför ingenting annat än ett lågvattenmärke för EU:s utrikespolitik och ett inhumant sätt att skjuta ifrån sig ansvaret. Minnet tycks kort: det är inte alltför länge sedan talibanerna fick motsvarande skjuts och vapentillskott, och den syriska oppositionen har många gånger varit obeveklig i sin brutalitet. Att alla konflikter inte kan lösas utan vapen har historien visat oss, men att skicka dem i händerna på den syriska oppositionen är vansinne.

För att slippa bloda ner händerna blundar vi. Tre år har passerat. Samir Abu Eids farhågor är på väg att slå in: snart släcks inte bara hoppet, utan också det mediala ljuset över Syriens barn.

Mer läsning

Annons