Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får bestämma ändå?

Annons
Bestämmer ändå? Pia Kjaersgaard och Dansk Folkeparti har lyckats driva igenom den ena restriktionen efter den andra mot invandare. Fortsätter det så, även sedan Dansk Folkeparti petats åt sidan? Arkivbild: John McConnico/Scanpix-AP

Det blir regimskifte i Danmark. Det främlingsfientliga Dansk Folkeparti förlorar sitt inflytande över dansk politik. Åtminstone formellt. Men tyvärr är det inte säkert att det blir några större förändringar.

De danska Socialdemokraterna och andra etablerade partier har under flera år låtit som Dansk Folkepartis papegojor. Inte riktigt lika aggressiva. Inte riktigt lika vulgära. Men de har imiterat de främlingsfientliga i stället för att argumentera emot.

Även Socialdemokraterna anser att vuxna människor som vill gifta sig med en utlänning ska gå igenom en förödmjukande byråkratisk process. Även med socialdemokratisk politik kommer vi sannolikt att se ett antal familjer som väljer att bosätta i Sverige, på grund av de danska myndigheternas hopplösa byråkrati. Det kallas för äktenskapsasyl. Sverige utgör en fristad åt danskar som valt att gifta sig med ”fel” make eller maka. Och ”felet” är att partnern är utlänning.

Hoppet står till att det socialliberala Radikale Venstre – som tydligt har stått för en mer tolerant politik – lyckas påverka innehållet i den nya regeringens migrationspolitik. Det är värt att notera att Radikale Venstre nästan fördubblat antalet mandat.

Om minskad invandring vore en mirakelkur för ett lands finanser, borde Danmarks ekonomi gå som tåget just nu. Det gör den inte. Sverige har överskott i de offentliga finanserna. Danmark har underskott. Medan den svenska regeringen kan göra satsningar för att stimulera ekonomin, är det nedskärningar som väntar i Danmark.

Kommer den nya danska regeringen att bli långlivad? Tveksamt.

Utgångsläget för den blivande statsministern Helle Torning Schmidt är inte det bästa. Hennes eget parti, Socialdemokraterna, har gjort ett uselt val. Men trots Socialdemokraternas tillbakagång har det blivit en ny majoritet i det danska folketinget.

I en ny regering ska socialliberala Radikale Venstre och Socialdemokraterna samsas med Vänsterpartiets systerparti. Och de politiska bråken mellan de blivande regeringspartierna började redan dagen efter valet.

Till sist kan vi konstatera att Danmark får sin första kvinnliga statsminister. Finland har redan haft två – och har en kvinnlig president. Island har just nu en kvinnlig statsminister. Norge fick sin första kvinnliga statsminister redan 1981. Sverige har fortfarande inte haft någon kvinnlig statsminister.

Mer läsning

Annons