Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får Laxå plats i Anders Borgs värld?

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

I Laxå är det tusentals personer som vill att det ska skapas nya jobb. Nu! I Stockholm planerar finansminister Anders Borg för en politik som ska skapa fler jobb – i framtiden. Denna klyfta mellan rikspolitiken och den lokala verkligheten har alltid funnits. Just nu är den särskilt tydlig i Laxå.

På tisdagen kom beskedet från Esab, Laxås största privata arbetsgivare: 170 av de anställda kommer att sägas upp. Delar av tillverkningen flyttas till Polen. Var och en av de 170 som sägs upp har vänner och familj. När färre personer har jobb minskar Laxå kommuns skatteintäkter. Och när 170 personer sägs upp innebär det att minskad efterfrågan för livsmedelsbutiker, frisörer, restauranger, elinstallatörer och andra serviceföretag. Det är tusentals människor som berörs.

Jag lyssnade på finansminister Anders Borg när han talade på ett möte med tjänsteföretagens organisation Almega. Det handlade om det som på fikonspråk kallas för makroekonomi. Alltså hur det står till med ekonomin i Sverige, Europa och i världen.

Sverige ligger bra till, liksom andra länder i norra Europa. Sveriges största exportmarknader, Norge och Tyskland, hör till de starkare ekonomierna i Europa. Det är tur för oss, konstaterade finansministern.

Sydeuropa ligger risigt till. Efter valet i Grekland råder ett osäkert läge.

Kinas ekonomi fortsätter att växa med mellan åtta och nio procent per år. Afrikas ekonomier väntas växa med sex procent per år. Ja, du läste rätt. Det handlar om den kontinent där nyhetsrapporteringen domineras av krig och svältande barn med uppsvällda magar.

Vi kan resonera om att både Afrika och Kina är potentiella marknader för svenska företag. Men de som förlorar jobbet på Esab i Laxå vill ha jobb nu. De vill inte vänta på att det någon gång i framtiden kan skapas nya jobb i svenska företag som säljer prylar eller tjänster till Afrika eller Kina.

Det regeringen gör tar ofta tid. Jan Björklund har genomfört den ena reformen efter den andra för att förbättra resultaten i skolan. Dålig utbildning är en viktig orsak till långtidsarbetslöshet. Men det dröjer år innan en reform av skolan leder till bättre skolresultat. Och det dröjer årtionden innan det slår igenom i statistiken över arbetslöshet. Ingen tröst för Laxå just nu.

Mot slutet av talet började Anders Borg att närma sig sådant som kan beröra Laxå.

Anders Borg räknar med en sysselsättningsökning med 100 000 personer den närmaste tiden. Den största ökningen kommer i tjänsteföretagen.

Ska tjänstesektorn växa måste människor som hittills gjort något annat byta bransch. Det är ingen omöjlig omställning att en metallarbetare börjar jobba i ett serviceyrke. Men övergången måste underlättas – i Laxå såväl som på andra håll i landet – med till exempel utbildning. För ett tjänsteföretag är kostnaderna för personal större. Lägre skatt på arbete stimulerar tjänsteföretagen. Handlar det om kvalificerade tjänster blir personalen oumbärlig. Då går det inte att flytta verksamheten till Polen. Där någonstans skulle Anders Borg kunna knyta ihop de makroekonomiska siffrorna och verkligheten i Laxå.

Mer läsning

Annons