Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farlig juridisk turism

Annons

En saudisk advokat stämmer 15 danska tidningar för att de har publicerat karikatyrer av profeten Mohammed. Men målet avgörs inte i Danmark.Advokaten lämnar in stämningen i London, för där har han bättre möjligheter att vinna.

En dansk radiolog konstaterar att 20 patienter har drabbats av en muskelsjukdom. Den gemensamma nämnaren för de 20 är att de har fått kontrastmedlet Omniscan, konstaterar han. Läkemedelsföretaget som tillverkar kontrastmedlet stämmer radiologen – i London. Det slutade med en förlikning. Det här kallas för processturism. I Danmark eller Sverige hade den saudiske advokaten och läkemedelsföretaget varit chanslösa. Men genom att utnyttja det sämre skyddet för yttrande- och tryckfriheten i Storbritannien kan de snäva in på en av våra mest grundläggande medborgerliga rättigheter. Vips, så försätts dansk eller svensk tryck- och yttrandefrihet ur spel.

En person som skriver en insändare i svensk tidning skulle kunna bli stämd i London, för något som inte alls är ett lagbrott i Sverige. I Sverige är det dessutom tidningens ansvarige utgivare, inte den enskilda skribenten, som drabbas av eventuella rättsliga åtgärder.

Den brittiska regeringen har nu sagt att den vill stoppa – eller i varje fall bromsa – processturismen. Lagen ska skrivas om, så att allmänhetens rätt att få information ska väga tyngre. Räcker detta? Det är ett steg i rätt riktning, men inte tillräckligt säger den danske advokaten Tyge Trier till tidningen Berlingske.

I Sverige arbetar yttrandefrihetskommittén med att se över tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Det här är en fråga som kommitten noggrant bör granska. Inom EU finns en strävan att rättsliga processer ska kunna drivas över nationsgränserna. Ibland kan det vara rimligt. Till exempel om en tysk har köpt en platt-tv i Sverige, som går sönder första dagen. Men om processturism om yttrande- och tryckfrihet blir allmänt accepterat, blir det de länder som har snävast gränser som får bestämma ramarna. Då är vi riktigt illa ute.

Mer läsning

Annons