Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fega försäkringsbolag

Det borde ligga i försäkringsbolagens intresse att inte vara så fega när de granskar vilka barn och ungdomar som ska erbjudas en försäkring.

Annons

I dagens NA berättar vi om Linda. Hon nekades att teckna en sjuk- och olycksfallsförsäkring på grund av att hon har Tourettes syndrom. Handläggaren vid försäkringsbolaget verkade förvånad när han fick veta att Linda pluggar på universitet. Nu tänker diskrimineringsombudsmannen driva ärendet.

Det är inte första gången som ett försäkringsbolag väcker uppmärksamhet genom att säga nej till en potentiell kund. För tre år sedan väckte fallet Freja uppmärksamhet. Fem år gammal blev hon stämplad som överviktig och fick därför ett nej. Men hennes vikt var i normalspannet för en tjej i hennes ålder och längd. Bolaget backade ett par dagar senare. Freja blev ju omskriven. För övrigt kan bantningshysteri också vara ett hot mot människors hälsa.

Försäkringsbolagen är affärsdrivande. De ska tjäna pengar på sina försäkringar. Och idén med försäkringar är att människor går samman och delar risken. Om människor med högre risk är med i systemet blir premierna högre.

Men ibland verkar försäkringsbolagen vara hysteriskt rädda för allt som avviker från en normalbild. Det finns uppenbarligen ett antal exempel på att bolagen hellre fäller än friar.

Är de tveksamma så stänger de helst ute folk från systemet. Det är, åtminstone ytligt sett, det mest riskfria beteendet. Den som inte ens får teckna någon försäkring kommer ju inte att kunna kräva pengar av bolaget. Noll risk för bolaget, alltså. Och de potentiella kunderna är möjligen för snälla – och låter det ske.

Men samtidigt måste det framstå som rätt pinsamt om en försäkringshandläggare blir förvånad över att en person med Tourettes syndrom pluggar på universitet eller när de stänger ute en femåring för övervikt, trots att vikten är normal. Det borde försäkringsbolagen tänka på.

Mer läsning

Annons