Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fegt av Örebro att inte införa medborgarförslag

De allra flesta kommuner har infört medborgarförslag, men inte Örebro. Det tyder på en viss feghet.

Annons

Det ska sägas på en gång. Medborgarförslag är inte någon mirakelmedicin för att vitalisera den kommunala demokratin. Det allra bästa vore naturligtvis att partierna fördubblade medlemsantalet. Att tusentals entusiastiska medborgare börjar komma på partiernas möten, beredda att ta ansvar för helheten. Folkrörelsepartier är – än så länge – den bästa grunden för demokratin.

Men sannolikheten för att vi får denna anstormning av engagerade medborgare är inte så stor. Vi kan för övrigt fråga oss hur partierna skulle reagera inför en sådan utveckling. Hur skulle de som varit med i några år ta emot dessa nya medlemmar? Sannolikt med blandade känslor.

Medborgarförslag är en alternativ väg in i systemet. En enskild medborgare får lägga fram ett förslag om en förändring. Ärendet måste då hanteras i vederbörlig ordning. En del förslag kommer att avskrivas för att de inte är kommunala angelägenheter. I många fall kommer kommunfullmäktige att säga nej. Men det kommer också att dyka upp ett och annat förslag som till slut förverkligas. Lindesbergs kommun har till exemplen invigt en laglig grafittivägg. Nora införde – under viss munterhet – en trängselbonus. Ibland är det enskilda entusiaster som lägger medborgarförslag. Ibland är det grupper av människor.

Men detta vill Örebro kommun inte veta av. Oklart varför.

Det är klart att medborgarförslag innebär ett visst besvär för kommunen. Förslaget ska registreras. Någon tjänsteman ska granska varje ärende. Det blir ytterligare en punkt på dagordningen på ett fullmäktigemöte, som förmodligen redan är för långt.

Men samtidigt: Den som lägger förslaget för en inblick hur det går till. Förhoppningsvis anser personen att förslaget behandlas på ett respektfullt sätt, även om det blir ett nej. Och tänk, förslagsställaren kanske finner det mödan värt att engagera sig politiskt.

Mer läsning

Annons