Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN-rådet där Gaddafi hyllas

Annons
Hyllad i FN. För två månader sedan publicerades en rapport om Libyen av FN:s råd för mänskliga rättigheter. I rapporten kan vi bland annat läsa att Nordkorea hyllar framstegen i Gaddafis Libyen. Arkivbild: Jon Black/Scanpix-AP

Den fjärde januari släppte FN:s råd för de mänskliga rättigheterna en rapport om Libyen. Det är intressant läsning. Här finns idel hyllningar till Gaddafi.

En del av rapporten består av Libyens egen version av hur det står till i landet. I det ”stora gröna dokumentet om mänskliga rättigheter” fastslås att alla människor är födda fria och jämlika – och att det inte råder några skillnader mellan män och kvinnor.

Yttrandefriheten är naturligtvis garanterad, fast med ett antal reservationer. Till exempel får ”folkets auktoritet” inte ifrågasättas. En typisk reservation i diktaturer. ”Folket” brukar vara liktydigt med ”den store ledarens” vilja.

Sedan bläddrar jag till den del av rapporten där olika medlemsländer ger sin syn på läget i Libyen.

Nordkorea hyllar Libyen för de stora framstegen. Delegationen från Bahrain konstaterar att Libyen vidtagit en rad åtgärder för att förbättra de mänskliga rättigheterna. Och Saudiarabien noterar att Libyen har utrustat sig med en rad institutioner för att främja och skydda mänskliga rättigheter.

Så långt framstår rapporten om Libyen som en märklig självsatir. Nordkorea är möjligen världens värsta diktatur. Saudiarabien är en av de hårdare diktaturerna i arabvärlden. Bahrain är ett av de länder där människor gått ut på gatorna för att kräva demokrati.

Men jag kan också bli bekymrad över hur en del EU-länder agerar. Malta framhåller framför allt Libyens insatser för att bekämpa illegal migration. Det är så kallad realpolitik. Libyen blir ett problem som transitland för människor som flyr till Europa. Och Malta ligger nära Libyen. För Malta blir flyktingströmmen viktigare än att människor torteras i fängelsehålor.

Australien ”välkomnar” Libyens ”framsteg”. Kanada uttrycker sig på ett liknande sätt.

Ett av de länder som faktiskt går rakt på sak är Israel som beskriver Libyens medlemskap i rådet för mänskliga rättigheter som ett sätt att dölja regimens förtryck av medborgarna. I sak är det en korrekt beskrivning.

FN:s råd för mänskliga rättigheter består av 47 länder. Här finns fullfjädrade demokratier som Polen, Norge, Schweiz och Storbritannien. Här finns några auktoritära länder – eller halvdiktaturer – som Ryssland. Och så finns det en rad diktaturer, till exempel Saudiarabien, Kuba och Kina.

Tanken med FN är att det ska vara en världsorganisation. Alla länder ska vara med. Men när FN skapar ett råd för mänskliga rättigheter får det märkliga konsekvenser.

Den svenska regeringen strävar nu efter att få en plats i rådet. Det ska utgöra en markering att Sverige prioriterar de mänskliga rättigheterna högt. Men om rådet för mänskliga rättigheter blir en plattform för diktaturer som hyllar varandras framsteg, får det absurda konsekvenser.

Jo, Sverige kan säkert vara en röst som avviker från hyllningarna. Men samtidigt ger vi legitimitet åt ett FN-organ som knappast förmår att främja de mänskliga rättigheterna i praktiken. Demonstranterna i Tunisien, Egypten och Libyen har åstadkommit mer för de mänskliga rättigheterna på några veckor än FN:s råd för mänskliga rättigheter har åstadkommit på ett årtionde.

Mer läsning

Annons