Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förarens tredubbla lojalitet

Strulet med sjukresor och färdtjänstresor får inte leda till ett spel där politiker och taxibolag skyller på varandra.

Annons

Det är i sista hand politikerna som har ansvaret. Det är där makten finns över vilka krav som ska ställas.

Å ena sidan har vi den ena berättelsen efter den andra om hur fel det kan bli när någon ska åka med färdtjänst eller få en sjukresa. Länstrafiken får utfärda det ena vitet efter det andra.

Det kan till exempel handla om funktionshindrade människor som dumpats vid fel adress. Det är sådant som bara inte får hända.

Å andra sidan berättar taxiförare att de får omöjliga körningar. Enda chansen att klara tidskraven är att köra som dårar genom stan. Om det är akut tidsbrist kan frestelsen bli stor att släppa av personen vid en viss adress utan att kolla en extra gång om det blev rätt.

Taxiföraren har en tredubbel lojalitet som han eller hon får brottas med. Taxiföretaget (arbetsgivaren) har ett intresse att verksamheten ska gå med vinst. Länstrafiken har ett intresse av att resan blir billig för skattebetalarna. Personen som sitter i taxin vill komma fram till rätt adress. Är han eller hon funktionshindrad kan det ta lite tid att komma i och ur bilen, vilket ”stör” både Länstrafikens och taxibolagets intressen.

Våra politiska företrädare ska i och för sig se till att skattepengarna räcker till så mycket som möjligt.

Om ett företag lägger ett lågt anbud – och dessutom kan visa att det klarar uppgiften – då ska anbudet antas.

Men inte till priset av att människor dumpas på fel plats, inte till priset av att den som åker taxi ska vara livrädd för att föraren kör för fort för att hinna med de snålt tilltagna tidsgränserna.

Ansvaret vilar tungt på den som lägger ut anbudet, att formulera kvalitetskrav. Och det duger inte att rutinmässigt anta det lägsta anbudet.

När Länstrafiken måste utfärda det ena vitet efter det andra är det ett tecken på att det finns ett systemfel.

Mer läsning

Annons