Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbud är inte lösningen

Att tiggare numer är en bekant del av stadsbilden upprör många och NA:s rapportering den senaste veckan har väckt starka känslor.

Annons

Situationen med tiggarna togs även upp i tisdagens Aktuellt där Eva Solberg (M) hävdade att lösningen för alla parter är att helt enkelt förbjuda tiggandet. Att tillåta tiggeri leder till att en redan utpekad grupp blir ännu mer stigmatiserad, menade hon. Det stämmer antagligen, men den självklara följdfrågan är om Solberg tror att dessa individer skulle välja att tigga om eventuell stigmatisering var deras största problem?

Som så ofta när moderater dammar av förslaget om tiggeriförbud påpekas det självklara: det är ovärdigt att tigga. Få har nog någonting att invända mot detta, för ojämlikhet och fattigdom är inte vackert. Men att sopa problemen under mattan än ännu fulare.

Med ett förbud slipper visserligen personer som Solberg att stöta på fattigdom när de går längs stadens gator, men inte för att de fattiga har blivit mindre fattiga, utan enbart för att de har förskjutits ut i samhällets periferi.

Tiggeriet är ett symptom på fattigdom, inte orsaken till den. Därför blir ett förbud aldrig mer än en kosmetisk insats för stadsbilden. Grundproblemet – fattigdomen – återstår.

Någon som insett detta är prästen Björn Helgesson. Han har med sin insändare i måndagens tidning väckt stor uppmärksamhet med något så radikalt som att förespråka mindre snack och mer verkstad. Han har startat en faddergrupp för tiggare i Örebro, vars uppgift han beskriver såhär: ”Fadderskapet innebär att vi en dag var i veckan sätter oss på huk hos vår tiggare, pratar en stund om det är möjligt, och lämnar över ett matpaket.” Ett gott initiativ som förhoppningsvis kan spridas till andra städer.

– Att lägga sitt dåliga samvete i en pappersmugg är inte lösningen, förkunnade Eva Solberg i Aktuellt.

Men att ta pappersmuggen ifrån dem som behöver den allra mest är knappast heller en lösning värd namnet. Då framstår ett samtal och lite mat som ett betydligt bättre alternativ.

Mer läsning

Annons