Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förkylt i fullmäktige

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Sverigedemokraternas oppositionsråd i Örebro, Jonas Millard, har varit förkyld. Usch va jobbigt! Visserligen har partiet ytterligare två ledamöter i fullmäktige – och två politiska sekreterare. Men förkylningen anges som skäl för att SD inte lyckades lägga fram ett eget budgetförslag.

Om detta kan vi naturligtvis ha en hel del synpunkter. Ska någon kontrollera att kommunalråden och de politiska sekreterarna verkligen gör skäl för sin lön? Svaret är nej. De enda som står över de folkvalda är väljarna. Det går inte att säga att Sverigedemokraternas ledamöter i Örebro ska åstadkomma si eller så många motioner, si eller så många anföranden i fullmäktige eller ens att de lyckas åstadkomma ett eget budgetförslag.

För att uttrycka det mer krasst: Det är en demokratisk rättighet för Sverigedemokraternas ledamöter i Örebro kommunfullmäktige att göra ingenting – att lata sig på skattebetalarnas bekostnad. Det får de göra, så länge som oppositionsrådet och de politiska sekreterarna åtminstone släpar sig till jobbet.

Det kanske går att ställa in ett par vilostolar på kansliet? Något ska de ju använda partistödet till.

Om tre år ska Sverigedemokraterna i Örebro stå till svars inför väljarna. Dels ska de berätta vad de vill göra under nästa mandatperiod. Dels ska de berätta vad de har gjort. Vi får väl hoppas att de är stolta över det de gjort:

– År 2011 kämpade vi tappert. Men klarade inte att lägga fram ett budgetförslag, för Jonas Millard blev förkyld.

Med det som grund ska de begära fortsatt förtroende av väljarna. Det finns kanske en och annan som sympatiserar med det förhållningssättet.

Fast partiet kanske ska fundera över ett namnbyte. Varför inte ”Soffliggarpartiet de trötta”?

Om en förkylning har en så avgörande betydelse för ett politiskt utspel, kan det få vidare konsekvenser. Tänk om Anders Borg blir förkyld samma dag som han ska gå sin ”budgetpromenad” till riksdagen? Hoppsan. Då kanske det inte blev någon statsbudget. Eller om utrikesminister Carl Bildt blir snuvig han ska läsa upp regeringens utrikespolitiska deklaration. Då får världen vänta förgäves på besked om Sveriges utrikespolitik.

Och tänk om kungen blir förkyld när riksdagen ska öppnas. Ujujuj!

Mer läsning

Annons