Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgång för homepartyn

En uppstickare kan röra till det för de etablerade partierna i både EU-valet och riksdagsvalet. Feministiskt initiativ har gått från att vara ett promilleparti till ett procentsparti.

Annons

Feministiskt initiativ bildades 2005. Gudrun Schyman, tidigare partiledare för Vänsterpartiet, var dragplåstret. Men valet 2006 blev en besvikelse. Partiet fick 0,68 procent av rösterna. Det gick ännu sämre i valet 2010.

Men FI har steg för steg byggt upp sin egen organisation och rekryterat fler medlemmar. Partiet arrangerar homepartyn efter modell från exempelvis Tupperware. Om du ser till att 15 personer kommer till ett visst ställe på ett visst klockslag, så dyker Gudrun Schyman eller någon annan av partiets företrädare upp.

Enligt Ipsos väljarbarometer för några dagar sedan skulle FI få 2,3 procent av rösterna. Mindre än vad som krävs för att komma in i riksdagen eller EU-parlamentet. Men tillräckligt mycket för att de övriga partierna ska tvingas förhålla sig till FI. Och tillräckligt mycket för att proteströstare skulle kunna rösta på FI, mest för att markera missnöje med de andra partierna.

FI står utan tvekan till vänster, så det är framför allt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som måste fundera över hur de ska agera om partiet fortsätter att öka. FI säger på sin hemsida att partiet inte kan tänka sig att stödja en alliansregering. FI vill införa sex timmars arbetsdag. Vatten-, energi- och avfallshantering ska ligga under samhällets ansvar.

Men många av kraven är så allmängiltiga att vem som helst skulle stödja dem. ”Frihet från diskriminering”. ”Frihet från våld”. ”Tryggt boende till en rimlig kostnad under hela livet”. Ju större partiet blir, desto mer ohållbart blir det att formulera sig så allmänt. Och det vet Gudrun Schyman. Glöm inte att hon under flera år var med och utformade statens budget. Sedan opponerade hon mot den politik som hon röstade ja till i riksdagen. Men det är en annan historia.

Mer läsning

Annons