Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolan som drevs i konkurs

Örebro kommun drev Sverigefinska skolan i konkurs. Nu startar kommunen en egen tvåspråkig förskoleavdelning.

Annons

Vi får väl hoppas att de finskspråkiga barnens föräldrar slipper att få brev på en finska som är näst intill obegriplig för finskspråkiga – som de fick från kommunen efter att Sverigefinska skolan lagts ner.

I 30 år har Örebro kommun haft en Sverigefinsk friskola. Men kommunledningen har medvetet gett skolan för låga bidrag. Gång efter gång har kommunen förlorat i domstol. Men den har ändå fortsatt att agera på ett sätt som inte kan beskrivas på något annat sätt än obstruktion. Marie Holm som är programdirektör på programnämnd barn och utbildning säger till Tvärsnytt att det inte finns något samband mellan den rättsliga tvisten och skolans konkurs. ”Här hade vi ju en fristående verksamhet som hade en ekonomi som inte höll.”

Av Kammarrättens dom framgår det dessutom att kommunen inte ens hade ett vettigt underlag för sin ståndpunkt. Kammarrätten säger också att skillnaden mellan bidraget till skolan och vad de kommunala skolorna kostar är ”avsevärd”. Men kommunens företrädare säger att det inte finns något samband mellan skolans konkurs och tvisten med kommunen. Ehh Hallå! Vakna!

Okej, det kanske ligger i sakens natur att företrädare för kommunen försöker bortförklara saker och ting. Men detta var en av de sämsta bortförklaringarna.

Örebro kommun är ett finskt förvaltningsområde. Det innebär ett åtagande. Du ska kunna komma till kommunen för att få dina ärenden uträttade på finska. Men om det drivs en sverigefinsk friskola så startar kommunen ett rättsligt krig mot den. Och när Örebro kommun skickar brev till finskspråkiga föräldrar är det på en urusel finska. Även om Örebro kommun officiellt skulle be om ursäkt för sitt agerande gentemot Sverigefinska skolan, så har den mycket att bevisa gentemot sin finskspråkiga befolkning. Att det startas en finskspråkig avdelning visar att Sverigefinska skolan behövdes.

Mer läsning

Annons