Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 Fusk lurar inte en hungrig björn

Annons
Ilska. Putin-motståndare samlades i måndags för att protestera. Den nye presidenten riskerar också att få sina anhängare emot sig. arkivbild: Mikhail Metzel/scanpix

Alla mina bästa år kommer att gå till Putin. Den 21-åriga studenten Aljona Krivolapova är inte förtjust över de kommande 12 åren då hon möter en reporter från den amerikanska tidningen New York Times i måndags kväll.

Hon och tusentals andra samlades på Pusjkintorget Moskva för att protestera mot att Vladimir Putin åter valts till president i Ryssland, i ett val som var allt annat är fritt och rättvist, enligt både inhemska och utländska valobservatörer.

Putin fick 64 procent av rösterna. Enligt den ryska valobservatörsorganisationen Golos skulle han med nöd och näppe ha fått ihop de 50 procent som krävs för att vinna utan en andra valomgång, utan fusk. Observatörer från olika europeiska organisationer var kritiska, men mer tillbakahållna och konstaterade att det i alla fall var bättre nu än i valet till det ryska parlamentet, Duman, i december förra året.

Bättre men knappast bra enligt vilken tänjbar måttstock som helst. Det resultat som den nyvalde presidenten borde rodna över är de 99,76 procent han fick i Tjetjenien där valdeltagandet dessutom var 99,61 procent. Det om något är ett bevis på att valet inte var fritt och rättvist.

För sin egen heders skull borde Putin ha utövat all sin makt för att få till en hederlig valprocess. Han hade förmodligen vunnit ändå, med siffror som mer liknar dem i mogna demokratier. Hans kolleger i väst, Angela Merkel, David Cameron. Nicolas Sarkozy och Barack Obama innehar sina poster fullt legitimt, även om de givetvis är kritiserade av sina motståndare.

OSSE:s rapport från valet riktade in sig på att kritisera vägen fram till valdagen. Det handlade mycket om Putin-kontrollerade medier som hindrat andra kandidater från att nå ut med sina budskap.

I Moskva och Petersburg fylldes torg och gator med arga demonstranter på måndagskvällen och hundratals greps av polisen. De flesta släpptes efter några timmar. Putin-anhängare kan förminska de upprörda kritikerna till dåliga förlorare eller till delar av en frustrerad medelklass. En urban elit och inte det riktiga Ryssland.

Där, bland vanligt folk, har Vladimir Putin sina kärntrupper. De var de som röstade på honom. För att han är en stark ledare, men också för att han har lovat runt. Pensionerna ska höjas, militärens löner ska höjas och staten ska över huvud taget sätta sprätt på mer pengar för att vanligt folk ska få det bättre ekonomiskt.

Samtidigt har Ryssland precis samma problem som stora delar av världen med en ekonomi på kryckor. Putin har lovat, och de som röstat på honom förväntar sig resultat i plånboken.

En gång för inte särskilt länge sedan hände något som få trodde var möjligt. Sovjetunionen bröt samman. Orsakerna var fler, men en var att den usla ekonomin som gjorde att medborgarna levde på en standard som låg långt efter västvärldens konsumtion. Brödköerna var långa och jeans var hårdvaluta.

I dag är Ryssland annorlunda på många sätt. Korruptionen har sminkats om men föröder fortfarande samhällsbygget. En sak är sig likt, vanliga ryssar vill fortfarande ha ett drägligare liv.

Vladimir Putin har fuskat till sig segern, helt mot alla regler. I och med det har han också väckt den björn som sover, en utsvulten bamse som vill att husse föder honom. Annars blir björnen riktigt ilsken. Nu måste Putin leverera, precis som Obama.

Det är inte säkert att Aljona Krivolapova behöver leva alla sin bästa år med Putin som president.

Mer läsning

Annons