Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gårdsförsäljning är en riskabel väg

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Utredaren Lotty Nordling fick i uppdrag att utforma ett förslag om gårdsförsäljning av alkoholdrycker ”som är förenligt med EU-rätten liksom detaljhandelsmonopolet”.

Det blev en omöjlig uppgift. En tidigare utredning har redan fastslagit att det är svårt att förena Systembolagets monopol med gårdsförsäljning. Lotty Nordling borde rimligtvis ha kommit till samma slutsats. Men hon bestämde sig för att upphäva Systembolagets monopol. Gårdar som producerar vin ska inte bara få sälja sitt eget vin. De ska också få sälja andra vinsorter. En whiskyproducent ska inte bara få sälja sin egen whisky, utan också andra whiskysorter.

Det är en riskabel väg. Dels är det naivt att tro att gårdsförsäljning inte skulle kunna skapa alkoholproblem. Statistiskt kanske effekten inte är så stor. Men utbudet ökar. Och då ökar försäljningen av alkohol. Att tro att det inte skulle leda till fler alkoholskador är ungefär lika korkat som att hävda att det inte förekommer några alkoholproblem på våra krogar.

Inte ens Lotty Nordling kan vara säker på att gårdsförsäljning är det sista steget. EU-nämndens ordförande Carl B Hamilton hör till dem som är tveksamma.

– För den som vill ha kvar en restriktiv alkoholpolitik finns det stora risker med förslaget, säger han-

Nästa steg blir att någon stämmer svenska staten inför domstol, för att han eller hon tycker att det är orättvist att vissa privata företag får sälja spanska viner, men inte andra. Resultatet kan bli att Systembolaget ersätts med licensierade butiker.

Enligt en studie vid Stockholms universitet skulle en sådan lösning leda till 770 fler dödsfall per år, 8 500 fler våldsbrott, 2 700 fler fall av rattfylleri och 4,5 miljoner fler sjukdagar.

Överdrivet? Okej, säg att effekterna i verkligheten ”bara” blir hälften eller en fjärdedel av ovanstående. Det borde ändå leda till att politiskt ansvariga blir bekymrade. Hur blir det med arbetslinjen om antalet sjukdagar ökar, som så ”bara” med en miljon. Vad säger de politiker som kämpar för lag och ordning om antalet misshandelsfall ökar som en följd av en medveten politisk åtgärd?

Det är många högljudda röster som skäller på Systembolaget. Men i en Sifomätning som publicerades så sent som i oktober svarade 66 procent av de tillfrågade att de vill ha kvar Systembolaget och dess monopol.

Systembolaget är en genial kompromiss. Å ena sidan har vi statliga butiker som säljer alkohol, för att begränsa skadorna. Å andra sidan får den som är intresserad av vissa vinsorter eller vissa whiskysorter tillgång till butiker med suveränt utbud, även på små orter.

Lotty Nordlings utredning borde aldrig ha tillsatts. Frågan var redan utredd.

Dessutom finns det nu vissa tecken på att EU går i en mer restriktiv riktning. EU-länderna har till exempel fastställt att högre priser och reglering av reklam är vettiga metoder för att minska alkoholkonsumtionen. Då är det inte läge för Sverige att ge upp en politik som varit framgångsrik.

Mer läsning

Annons