Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gärna pension– men först en rejäl lön

Annons

Hjälpa till på ett dykcenter i Filippinerna. Eller vara ordförande för en skandinavisk golfklubb i Spanien.

Sådan är tillvaron för två av de svenskar som lever på pension från sin tid som lokalpolitiker. De får pension, men har inte nått pensionsåldern.

Sveriges Radio har granskat utbetalningen av politikerpensioner i kommuner och landsting. Under första halvåret var det 450 ”minderåriga” som försörjde sig på detta vis.

Sverige behöver duktiga politiker. Politiska uppdrag på toppnivå ute i landet kräver ofta en stor arbetsinsats. Många är mer eller mindre ständigt i tjänst.

Sådan uppdrag, för det handlar inte om jobb utan förtroendeuppdrag, ska ersättas rejält. Med lön.

Då och då publicerar massmedia listor på kommunalrådslöner. Det väcker ofta reaktioner i stil med ”hur kan han ha mage att tjäna så mycket som varit med om att besluta om att spara på skolan?”.

Det är just den typen av tuffa, men ibland nödvändiga beslut, som politiker ska ha en hög lön för. Politiker måste känna att de har någon kompensation för att utsätta sig för andra människors kritik och ilska.

De ska ha lön. De ska inte ha pensioner. En 50-åring som hoppar av politiken ska inte vara försörjd till 65. En 50-åring avhoppad politiker ska få samma stöd som andra att hitta ett jobb.

Kommuner och landsting ska nu se över reglerna. En bisarr del som måste rensas bort direkt är möjligheten att slippa avräkning av pensionen om man lever på vinster från egna bolag. Det är ett rent trixande.

Det kostar inget extra att omvandla ”dolda” pensionspengar till lön. Det är tvärtemot en ren en vinst för öppenhet, rent spel och den allmänna moralen.

Mer läsning

Annons