Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge dem en bostad i dag

Annons

I dag ska polisen, socialtjänsten och de kommunala bostadsbolaget Öbo hålla ett möte, för att se vad de kan göra åt att en familj med rumänska romer bor i ett provisoriskt skjul i Örebro.

Det är bra att mötet hålls. Men varför hölls det inte för flera veckor sedan? Familjens situation har uppenbarligen varit känd för åtminstone Öbo och polisen.

Fallet är inte alldeles lätt att hantera. De har kommit till Sverige från Rumänien i hopp om att få ett bättre liv. Det är inte olagligt. De har livnärt sig på att tigga. Inte heller det är olagligt. Men det liv de lever är uppenbarligen inte värdigt. Är de utnyttjade? Det vet vi inte.

Det är svårt att värja sig från tanken att deras svåra situation hör ihop med att de är just romer.

I en rad av EU:s medlemsländer utsätts romer för en omfattande diskriminering, både i de nya och i de gamla medlemsländerna. Så det är logiskt om de söker sig till andra medlemsländer.

Även i det ”upplysta” Sverige är det alltför många som tycker att det är okej att komma med öppet rasistiska påståenden om romer. Det är kanske inte så konstigt, med tanke på att det under lång tid var officiell politik att diskriminera romer. Fram till 1959 var det till exempel förbjudet för romska barn att gå i skolan. Ett förbud som i praktiken upprätthölls betydligt längre.

2010 utvisade den svenska polisen ett 50-tal romer, på felaktiga grunder. En minister ska i normala fall avstå från att uttala sig i enskilda ärenden. Men migrationsminister Tobias Billström tyckte, för en gångs skull, att det var okej. Han stödde polisens åtgärd, trots att det var uppenbart att polisen gjorde sig skyldig till lagbrott. Justitieombudsmannen riktade senare allvarlig kritik mot polisen.

När nu socialtjänsten, polisen och Öbo ska fundera över åtgärder måste de i första hand se till att rumänerna får en rimlig bostadssituation. Inte om några dagar, utan på en gång.

Om familjen inte har möjlighet försörja sig efter tre månader, har Sverige rätt att utvisa dem till Rumänien. Det förefaller också vara en rimlig åtgärd.

Sverige måste delta i påtryckningar på Rumänien och andra länder som diskriminerar romer. Och vi måste också få bort den diskriminering som förekommer i vårt eget land.

Mer läsning

Annons