Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte Bahrain!

Annons

I Tunisien och Egypten pågår en mödosam process mot demokrati. I Jemen fortsätter dragkampen. I Libyen har det internationella samfundet engagerat sig för att förhindra att överste Gadaffi massakrerar sitt eget folk.

Men det är störande att regimen i Bahrain kan slå ner all opposition, utan att världssamfundet reagerar.

Också i Bahrain samlades människor för att kräva demokrati och mänskliga rättigheter. Också i Bahrain fanns ett visst hopp om reformer. Men regimen valde att begära hjälp från utländska styrkor för att slå ner protesterna. Det fanns gott om ”broderländer” som var oroliga för konsekvenserna av en demokratisering.

Just nu pågår en ”upprensningsaktion”. Människor som på något sätt kan knytas till protesterna riskerar att bli fängslade. Bland annat har 47 läkare och sjuksköterskor som behandlade skadade demonstranter fängslats. Anklagelsen som riktas mot en del av sjukvårdspersonalen är att de förvärrade demonstranternas skador. Det kan räcka med att ha uttryckt stöd för protesterna i sociala medier för att säkerhetstjänsten ska knacka på dörren.

Europa och Sverige har nästan glömt bort Bahrain. Det hörs nästan inga protester över huvud taget. Det kommer av regimen att tolkas som att den har grönt ljus för att fortsätta med sin ”upprensning”.

Bland de fängslade finns en svensk medborgare och en person som har svenskt uppehållstillstånd.

Bara detta borde vara skäl för den svenska regeringen att agera. Det dröjde alltför länge innan den svenska regeringen uppmärksammade att en svensk medborgare i Eritrea satt fängslad för att han hade gett ut en tidning. Ska det dröja lika länge innan Sverige agerar för en medborgare som sitter fängslad av liknande skäl i Bahrain?

Tyst diplomati i all ära. Men det vore inte fel med lite mer högljudda protester mot en regim som fängslar människor för att de uttryckt stöd en demokratisering.

Bahrain har erbjudit ”stabilitet” åt investerare. Men nu börjar investerarna tvivla på att det är smart att investera i Bahrain. Den politiska oron har bidragit till det.

Av strikt ekonomiska skäl borde regimen införa reformer. Men diktaturer brukar sällan vara rationella.

Mer läsning

Annons