Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda gåvor inte alltid bäst för mottagaren

Nu är den stora miljardrullningen i gång. I går övertrumfade den rödgröna oppositionen regeringens bud till kommuner och landsting. Alla partier i Sverige värnar i dag välfärden, bara med lite olika mängder pengar.

Annons

Det som skiljer mellan regeringsalternativen är synen på hur man ska handskas med statens finanser, i kristider och på längre sikt.

De rödgröna vill under två år ge kommuner och landsting 12 miljarder kronor mer än regeringens, höjda, statsbidrag. Oppositionen har ett dubbelt syfte med denna spendersamhet. Det tyngsta argumentet i dessa dagar är att skapa jobb. Mellan 10 000 och 15 000 räcker 12 miljarder till enligt den rödgröna beräkningen. Jämnt utslaget på alla Sveriges 290 kommuner motsvarar den högsta siffran 51 jobb per kommun. Inget masstillskott alltså.

Effekten av dessa jobb ger säkert bättre kvalitet på välfärden, fler händer i barnomsorgen, skolan och äldrevården. De rödgröna lovar också att hålla uppe nivån på statsbidragen för att underlätta kommunernas planering.

Allt detta låter kalas. Men det finns ett krux. Det gäller att betala också. Gårdagens manifest visade bara upp godsakerna. Först på måndag tänker de rödgröna tala om hur de tänkt finansiera sina goda gåvor.

Sverige ligger toppar i dag ligan över länder med stabila statsfinanser. Det medför bland annat att räntan kan ligga kvar på en låg nivå, vilket är bra i kristider. Företag och hushåll kan låna billigt och hålla uppe både investeringar och konsumtion, och därmed fungera som den motor vår gemensamma ekonomi behöver.

En rik stat är inget gott i sig. Skattepengarna ska användas för att på ett klokt sätt bibehålla eller öka det allmänna välståndet i ett land. I kristider har regeringen möjlighet att öka sina utgifter för att dämpa en ekonomisk nedgång. När hjulen snurrar för fullt är receptet det omvända, att kväva bubblor och inflationstryck genom att snåla.

Detta är klassisk konjunkturpolitik. De rödgröna lovar nu storvulet långsiktighet med sina ökade utgifter. Det är en farlig väg att gå och helt mot den ekonomiska skolboken. Stöd i kristid är per definition tillfälligt. Regeringen ska vara som en sträng mamma, som bara betalar för det absolut nödvändigaste. Kommunerna, som barn, mår bäst av att inte bli curlade.

Mer läsning

Annons