Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll fingrarna i styr!

Annons

Biståndsminister Gunilla Carlsson har surnat till över en skrift som getts ut av Palestinagrupperna i Sverige, med stöd av det statliga biståndsorganet Sida. Skriften beskriver Israel som en apartheidstat. Det är en partsinlaga i en kontroversiell och känslig fråga.

Det är osmakligt att beskriva Israel som en apartheidstat. En skrift om Mellanöstern borde också framhålla den israeliska demokratins vitalitet – och de hot som Israel ständigt utsätts för. De senaste dagarna har det kommit rapporter om att Iran relativt snart skulle kunna tillverka kärnvapen. Irans president förnekar Förintelsen och förespråkar Israels utplåning. Kritiken mot Israels ockupationspolitik skulle inte bli svagare av att också beskriva sådant som talar till Israels fördel.

Men Gunilla Carlsson måste ändå hålla fingrarna i styr.

Om regering och riksdag anser att det har ett värde att enskilda organisationer sprider information – eller ska vi säga propaganda? – får de acceptera att det spretar åt olika håll. Ideella organisationer ska just vara fristående, uppkäftiga och frispråkiga. Det må vara Palestinagrupperna eller Samfundet Sverige-Israel. Frivilliga organisationer ska inte fungera som statliga informationsorgan.

Bland de organisationer som får stöd av biståndsorganet Sida finns Svenska kyrkan, Missionsrådet och nykterhetsorganisationen IOGT-NTO. Ska staten granska om någon av Missionsrådets skrifter tar ställning i den onekligen kontroversiella fråga om Gud finns? Ska IOGT-NTO tvingas skriva in några rader om att alkoholen möjligen kan ha en positiv effekt, om Sida finns med som finansiär bakom en informationsbroschyr?

Några gränser måste det finnas. Men att formellt kräva opartiskhet av organisationer som tar ställning, fungerar inte. Då finns en risk att staten och de ideella föreningarna växer samman.

Gunilla Carlsson har all rätt att vara upprörd över en skrift som hon inte gillar. Men hon måste bestämma sig. Antingen ger staten bidrag till ideella organisationer för att de ska informera (propagera) i känsliga frågor som rör till exempel Mellanöstern eller Afrika. Eller så ger staten inga sådana bidrag.

Om staten ger informationsbidrag till ideella organisationer får vi acceptera att informationen blir partisk.

Mer läsning

Annons