Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå, det är en grundlag!

”Alldeles för jobbigt” fick elever till svar när de begärde ut handlingar från Örebro kommun. Det är bara det att det strider mot lagen att inte lämna ut handlingarna.

Annons

Två gymnasieelever i Örebro bestämde sig för att testa hur det fungerar med offentlighetsprincipen. Offentlighetsprincipen är en del av vårt styrelseskick. Din rätt att gå till en myndighet och begära att få ut offentliga handlingar finns inskriven i grundlagen. Myndigheten har inte rätt att ställa några motfrågor av typen ”vad ska du använda uppgifterna till”. Den ska fogligt och snabbt se till att du får tillgång till de handlingar du begär att få se. Vissa papper är sekretessbelagda. Men de allra flesta är offentliga.

Detta fungerar hyggligt (men långt ifrån alltid, ska vi kanske tillägga) när journalister mejlar och ställer frågor. Det fungerar sämre om två gymnasieelever gör det. Då kan stroppiga tjänstemän börja trilskas, trots att de då bryter mot en av våra grundlagar.

Om du själv skulle hamna i ett läge där en myndighet trilskas, kan du med fördel läsa högt ur grundlagen för personen i fråga. I tryckfrihetsförordningens andra kapitel står följande: ”Till främjande av ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning skall varje svensk medborgare ha rätt att taga del av allmänna handlingar.” Läs detta, så mjuknar många av de tjänstemän som tycker att du är en alltför jobbig medborgare. Om tjänstemannen fortsätter att trilskas ska du begära att få ett skriftligt beslut, med en hänvisning till hur du ska överklaga. Då måste tjänstemannen åtminstone börja tänka tanken att vi har en grundlag – och börja leta efter någon sekretessparagraf. Oftast har han eller hon svårt att hitta någon.

Sådana här frågor får kommunala tjänstemän inte harva med i flera dagar. Beslutet om att lämna ut handlingen ska ske skyndsamt. Det betyder timmar snarare än dagar.

Tjänstemännen på våra kommuner finns till för medborgarnas skull. Och de har att följa de lagar som riksdagen har fastställt.

Mer läsning

Annons