Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han kan bli S-ledare

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Har Håkan Juholt missuppfattat sitt uppdrag? Han skulle bli partiledare för Socialdemokraterna. Han skulle samla det egna partiet och vid valet 2014 skulle Socialdemokraterna återta regeringsmakten. Det var nog så medlemmarna såg det i alla fall.

Men Håkan Juholt uppträder snarare som en politisk underhållare. Som en clown med ett socialdemokratiskt partimärke i ansiktet. Han byter ståndpunkter kors och tvärs. Han drar på sig en klassisk skandal.

Och nu är det som om hela hans omgivning dras i projektet politiskt tivoli. Så fort någon säger något, blir det intressant att citera. Alla vet att det är lite fult för en riksdagsman att säga ”nej, jag har inte förtroende för min partiledare”. Då blir det i stället uttalanden i stil med att likna partiet vid en popcornmaskin. LO-chefen Wanja Lundby-Wedin säger att läget för Juholt är ”stabilt”. Ett uttryck som kan förekomma i läkarkommunikeer om patienter med livshotande skador.

Varför då inte anlita en expert på politisk underhållning, den förre näringsministern Björn Rosengren? Han åt middag tillsammans med de socialdemokratiska tungviktarna Thomas Östros och Sven Erik Österberg. När Björn Rosengren inte visste att bandspelaren var på antydde han att de tre kommit fram till att ”Juholt måste avgå”. Efteråt förklarar Björn Rosengren att det var ”ett djävla skämt”. Kanske det. Ungefär lika roligt som när han som näringsminister sade att Norge är den sista Sovjetstaten – då var det en tv-kamera som var påslagen. Eller när han som TCO-ordförande besökte en porrklubb och efteråt försökte säga att han inte fattade att det var en porrklubb.

Nåja, det är länge sedan nu. Men gamla klassiska sketcher ska inte underskattas. Som underhållning duger ju både ”Grevinnan och betjänten” och ”Pang i bygget” fortfarande.

Visst är det fantastiskt att ett möte med Socialdemokraternas verkställande utskott anses ha så stort underhållningsvärde att medier rapporterar direkt från mötet.

I helgen samlas Socialdemokraternas förtroenderåd. Det är planerat sedan länge. Vi får väl se vilket underhållningsvärde det mötet får.

Men är det underhållning som Socialdemokraterna är ute efter, är det väl bättre att utse John Cleese till partiledare. Han är nog en av de få som skulle kunna matcha både Håkan Juholt och Björn Rosengren.

Mer läsning

Annons