Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handling måste alltid följa nollvisioner

Annons

Varje år tar cirka 1500 personer livet av sig i Sverige. Det är en oacceptabelt hög siffra och kan jämföras med trafiken där ungefär 260 personer årligen dör.

Självmord går att görhindra.

Precis som när det gäller trafiken har riksdagen också antagit en nollvision för självmord. En nollvision är en klok målsättning eftersom självmord går att förebygga med rätt vård och omsorg. Ur ett medmänskligt perspektiv är det också det enda rätta. Men det går att ha hur storstilade visioner som helst eftersom inget resultat kommer att uppnås om det inte finns konkreta åtgärder bakom handlingsprogrammet.

Ur ett medmänskligt perspektiv är det också det enda rätta.

Att det sistnämnda saknas uppmärksammade organisationen Suicide Zero när de påpekade att suicidpreventionsforskning endast får tre miljoner om året från staten medan trafiksäkerhetsforskningen får mellan 100 och 150 miljoner kronor. Men att enbart fokusera på tillgängliga belopp är fel väg att gå. Först och främst gäller handling, terapitillfällen och stödlinjer.

Det återstår dock att se om planen har fått resultat för än så länge finns det inte något tillgänglig statistik sedan den togs i bruket.

Självmordsstatistiken i Örebro har länge legat över riksgenomsnittet och därför antogs det 2015 en handlingsplan mot självmord. Det återstår dock att se om planen har fått resultat för än så länge finns det inte något tillgänglig statistik sedan den togs i bruket. Men där är inte heller finansieringen det absolut viktigaste utan det faktum att rätt strategi tas i bruk.

Nummer som måste vara bemannade och inte hamna i en telefonkö.

Det går då att lära sig av exemplet från trafiken där preventionsarbetet börjat med bilar, vägbanor och körskoleutbildningar. När det gäller självmord gäller det att börja med psykisk ohälsa och fortsätta med exempelvis fokus på stress, medicinering och terapi. Det handlar helt enkelt om konkreta åtgärder som telefonnummer dit någon med självmordstankar eller anhöriga kan ringa för att få hjälp. Nummer som måste vara bemannade och inte hamna i en telefonkö. Det måste finnas en konkret kärna bakom klubbade storstilade visioner och den kärnan handlar om sådant som kostar pengar. Men om den inte finns sviker man i det långa loppet dem som de vackra orden i visionerna faktiskt vill hjälpa.

Mer läsning

Annons