Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har V någon chans att växa?

Annons

Sedan regeringsskiftet 2006 har Vänsterpartiet varit ett parti i den politiska marginalen. Ett parti som få tar på allvar.

Nu är det officiellt att Jonas Sjöstedt föreslås bli ny partiledare. Kommer han att kunna göra Vänsterpartiet till ett parti att räkna med? Ja, kanske. Han har ett gyllene tillfälle just nu. Det finns bara en enda konkurrent som Vänsterpartiet skulle kunna locka väljare från – Socialdemokraterna. Just nu är det ingen som vet vad Socialdemokraterna driver för politik. En rad politiska utspel har följts av dementier. Och partiledaren Håkan Juholt har blivit Socialdemokraternas största belastning.

Men i dag är Vänsterpartiet främmande för socialdemokratiska väljare. Den hårdföra vänsterretorik som Lars Ohly introducerade fungerar inte. Det spelar ingen roll hur missnöjda socialdemokratiska väljare är. De röstar inte på V.

Jonas Sjöstedt hade kunnat efterträda Gudrun Schyman som partiledare, om han inte hade varit stämplad som ”höger” av en del av partiets aktivister. Nu får han en ny chans.

Under de intensiva falangstrider som rådde i Vänsterpartiet efter att Lars Ohly valts till partiledare 2004, höll Jonas Sjöstedt en relativt låg profil, trots högerstämpeln. Han ger ett sympatiskt intryck. Han kallar sig inte för kommunist. Men hur tydlig är han med det? När de fyra partiledarkandidaterna skulle frågas ut för en tid sedan fick de frågan om det är Kuba eller USA som är mest demokratiskt. Ingen av de fyra – inte heller Jonas Sjöstedt – ville svara på frågan, trots att svaret borde vara uppenbart. Den attityden kan fungera för att vinna stöd internt inom Vänsterpartiet. Men om Jonas Sjöstedt inte förmår att dra en skiljelinje mellan demokratin USA och den kommunistiska diktaturen Kuba, har de politiska motståndarna ett öppet mål att skjuta mot.

Mer läsning

Annons