Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela Dövsverige gör tummen ner

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Örebro har inte bara utropat sig som Sveriges utan som hela Europas teckenspråkiga huvudstad. Men nu flyttas den enda barnstugan som har en inriktning på teckenspråk. Beslutet har tagits på tjänstemannanivå.

Redan där är det fel. Inställningen till teckenspråk är en politisk fråga. I underlaget för beslutet ingår en ”analys” som är så illa gjord att den inte ens duger som en uppsats på högstadiet.

”Europas teckenspråkigas huvudstad” befinner sig nu i krig med det teckenspråkiga Sverige. De dövas Riksförbund uppmanar sina medlemmar att resa till Örebro och protestera mot nedläggningen av barnstugan Kattungen.

Det är, något förenklat, två idéer som det handlar om. Den ena är att betrakta döva som funktionshindrade.

Förvaltningen har inlett ett samarbete med ett CI-team i Göteborg. CI är ett implantat som gör att en döv får tillbaka åtminstone en del hörseln. Personen går från att vara döv till att vara hörselskadad. CI-teamet i Göteborg består av läkare som anser att barn med CI inte ska gå i en teckenspråkig förskola, för att de ska lära sig att använda det talade ordet.

Men den dominerande uppfattningen inom den teckenspråkiga världen är att de vill bli betraktade som en språklig minoritet. För den som är intresserad finns det en spännande teckenspråkig värld där ute. Örebroaren Tommy Krångh har blivit världskänd genom sina teckenspråkstolkningar av Eurovision Song Contest. Örebro hade för en tid sedan besök av den finska artisten Marko Vuoriheimo som under artistnamnet Signmark uppträder som teckenspråkig rappartist.

Och det är inte bara de teckenspråkiga som uppskattar honom. Han kom tvåa i den finska uttagningen till Eurovision Song Contest 2009. Det är en rätt fantastisk show med både teckenspråk, musik och rejäla bastoner (eftersom även en döv känner av vibrationerna).

Örebro har tagit ställning för teckenspråket genom att utropa staden som Europas teckenspråkiga huvudstad. Just teckenspråket som ett minoritetsspråk framhålls på kommunens hemsida. Oron bland teckenspråkiga är att teckenspråket tonas ner i den nya förskolan. Det är som om Gällivare kommun skulle stänga den samiska skolan.

Jag har läst en ”riskanalys” som gjordes inför beslutet om Kattungen. Det är något av det slarvigaste hafsverk jag någonsin läst. En av riskerna beskrivs så här: ”Brist på kunskaper i t.ex. teckenspråk, vilket kan leda till svårigheter att kommunicera med barnen och deras vårdnadshavare.” Och analysen av denna risk: ”Inte allvarlig”. Ja, ”inte allvarlig” är alltså hela analysen! Och detta papper har producerats av ”Europas teckenspråkiga huvudstad”.

Nu har Förskolenämnden tagit beslut om att ”säkerställa den teckenspråkiga miljön” på Klöverängens förskola, dit barnen flyttas. Det låter i och för sig bra. Men hela det teckenspråkiga Sverige hyser just nu en stor misstro mot Örebro kommun. Då räcker inte sådana formuleringar. Föräldrarna vill veta att deras barn kommer att kunna använda teckenspråket i sin vardag, även på rasterna.

”Europas teckenspråkiga huvudstad” i konfrontation med de teckenspråkiga. Det funkar liksom inte. Kommunen borde backa ett steg – och göra om processen.

Mer läsning

Annons